Februaristaking 1941 leeft volop in de Zaanstreek

Op 26 februari is om 10.00 uur de Februaristaking van 1941 in Zaandam herdacht. Er was een grote opkomst van mensen die deelnamen aan de staking tot basisscholieren. Samen stonden ze stil bij dit belangrijke moment uit de Zaanse oorlogsgeschiedenis.

Grote opkomst
Bijna tweehonderd mensen waren aanwezig bij de herdenking. Nabestaanden en deelnemers aan de Februaristaking 1941, politieke- en verzetsorganisaties en de burgemeesters van Zaanstad, Wormerland en Oostzaan legden bloemen bij het monument ‘Staakt!!! Staakt!!! Staakt!!!’ van verzetsstrijder Truus Menger. Het beeld op de Wilhelminabrug draagt de naam van het beroemde pamflet dat zo’n belangrijke rol speelde tijdens de Februaristaking van 1941.

Kinderen lezen eigen gedicht
Daarna lazen kinderen van basisschool De Dijk een zelfgemaakt gedicht voor. Burgemeester Tange van Wormerland noemde het bijzonder dat het pamflet ‘Staakt!!! Staakt!!! Staakt!!!’ zich zo snel verspreidde in de Zaanstreek. Ook nog een eigen versie van de Zaanse afdeling van de CPN. ‘Tegenwoordig gaat dat veel makkelijker met Facebook en Twitter’, stelde hij vooral richting de jongeren in het Zaantheater.

Grote symbolische waarde
Op woensdagmorgen 26 februari 1941 sloeg de staking vanuit Amsterdam over naar de Zaanstreek. Het was vooral een massaal protest tegen de jodenvervolging. Achteraf de enige in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit maakt deze opstand tot een uniek symbool voor mensen die opkomen voor vervolgden en zich openlijk uitspreken tegen discriminatie. Ook in de huidige tijd heeft deze betekenis nog niets aan kracht en urgentie ingeboet.

Documentaire over Februaristaking in de Zaanstreek
Het is belangrijk dat deze gebeurtenissen in het collectief geheugen bewaard blijven, want ook nu is er vervolging en discriminatie. Nadat voorzitter van Monumenten Spreken, Merel Kan, het belang van het documentaireproject benadrukte, was de Zaanse première van de film met ooggetuigen van de Februaristaking 1941 in de Zaanstreek. Een dag eerder was de documentaire van Robert van Tellingen al in Amsterdam te zien.

Gedenksteen Jacob Israël de Haan
Na de voorstelling ‘STAAKT… van theatergroep Barbaren & Co over de Februaristaking 1941 ging het gezelschap naar de voormalige synagoge op de Gedempte Gracht. Daar onthulde burgemeester Faber de gedenksteen voor de Zaanse dichter en joodse voorvechter van homorechten Jacob Israël de Haan. Initiatiefnemer Erik Schaap, directeur van Bureau Discriminatiezaken: ‘Na al die jaren is het zover. Ik vind de gedenksteen mooi. Ik ben er trots op.’