De Vonk Diepte-interview met Anja Geraschenko

#12 De Vonk Diepte-interview met Anja Geraschenko op 3 juni 2024 in Café Fabriek om 20 uur: “Als wij bang zijn, dan zijn wij verloren”.

Op 3 juni interviewt De Vonk Anja Gerashchenko, voormalig burgemeester in Oekraïne, over de oorlog daar. Gezien de laatste ontwikkelingen in de Donbasregio wordt het interview nog actueler dan we vooraf hadden gedacht. Familieleden van Anja wonen nog in en rond Charkiv en zijn niet van plan om te vertrekken. En dat terwijl het Russiche leger weer in opmars is naar Charkiv, een aantal dorpen ervoor al heeft veroverd en daar een permanente bufferzone wil creëren vanwaar ze mogelijk Charkiv gaan bestoken.

 

Dat leidt tot vragen als:

Hoe dringt de oorlog door in de haarvaten van je familie, je vrienden en jouzelf als je land in oorlog is?

Waarom bleven Anja’s ouders twee jaar geleden én nu weer opnieuw vlakbij Charkiv wonen in de wetenschap dat het vijandige leger nadert?

En wat zeg je tegen je broer of tegen je zoon als ze besluiten om naar het front te gaan?

 

Aan de hand van gebeurtenissen die Anja’s familie maar ook zij zelf heeft meegemaakt toen ze onlangs in Oekraïne was, gaan we dieper in op deze vragen tijdens een extra lang interview met Anja Gerashchenko. Want achter elk antwoord duiken nieuwe vragen op waarbij we zullen onderzoeken hoe persoonlijke beleving van de oorlog zich verhoudt tot het dagelijks leven in oorlogsgebied, maar ook hoe kwetsbaar vrede is in een democratie en hoe kwetsbaar democratie is in tijden van oorlog.

 

De samenvatting van Anja in het voorgesprek: “Het is niet zo simpel”

Vragen aan Anja: na het interview is er gelegenheid tot vragen vanuit de zaal

Anja Gerashchenko is voormalig burgemeester in Oekraïne. Zij kwam  in 2019 naar Nederland en werkt inmiddels als relatiemanager bij de gemeente Zaanstad. Anja helpt vluchtelingen en legt hen uit hoe zaken geregeld worden in Nederland. Zij is eerder geïnterviewd door locale en nationale media en gaf op 5 mei 2022 in de Bullekerk een lezing in het kader van bevrijdingsdag.

Maandagavond 3 juni 2024

Inloop vanaf 19:30 uur
programma 20:00 uur
Entree gratis

Café Fabriek

Jan Sijbrandsteeg 12
1502 BA
Zaandam