Voorstellingen en bijeenkomsten rond 4 mei 2024

Theater na de Dam

Op diverse plaatsen in Zaanstad wordt er Theater na de Dam georganiseerd of voorstellingen gespeeld in relatie met de Tweede Wereldoorlog. Voor meer informatie of tickets kunt u op de genoemde websites terecht.

Filmtheater de Fabriek zaterdag 4 mei om 20.50 uur.

In de documentaire Bewariërs worden drie verhalen verteld over de tijdens Tweede Wereldoorlog in bewaring gegeven bezittingen, hun Joodse eigenaren én de bewaarders ervan. Bezittingen die vaak na de oorlog niet meer werden teruggegeven, tegen de achtergrond van een naoorlogs klimaat van antisemitisme en ingewikkelde bureaucratie die rechtsherstel bemoeilijkte. Bewariërs behandelt het gat in het collectieve Nederlandse geheugen dat zelfs na bijna 80 jaar nog steeds niet is gevuld.

De Fabriek | Filmoverzicht (de-fabriek.nl)

Het Zaantheater op 4 mei om 21 uur.

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking kun je in het kader van Theater na de Dam terecht in de foyer van het Zaantheater voor een bijzondere vertelling. Schrijver, acteur en (theater)programmamaker Debby Petter neemt de bezoekers mee in een vertelling over oorlog, hoop en vrede. In een intieme setting vertelt ze (persoonlijke) verhalen en gedichten, die muzikaal ondersteund worden door Emma Finkers op harp.

Theater na de Dam | Zaantheater

 

Zuidervermaning Westzaan van Theatermijn 4 mei om 21 uur en 5 mei om 14 uur.

Jongeren van theaterschool Theatermijn uit Zaandam verdiepten zich onder leiding van theatermaker Imme Scheffer in de geschiedenis van Zaandam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met Mieke & Mijntje over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Mieke, net na de oorlog geboren en Mijntje net erin. Twee verschillende belevingen van de oorlog, hoe komt dat overeen en vooral ook de vraag hoe verschilt het? De gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling.

https://www.theatermijn.nl/agenda/theater-na-de-dam-2024

 

‘t  Reghthuys in Westzaan op 3 mei om 20 uur.

De Poppenspeler van Warschau

Hoe doe je het goede als je wordt omgeven door het kwaad? Deze vraag staat centraal in de indrukwekkende voorstelling De poppenspeler van Warschau.

De Duitsers vallen Polen binnen en de Tweede Wereldoorlog begint. De veertienjarige Joodse jongen Mika probeert te overleven in het getto van Warschau. Als zijn grootvader op straat wordt doodgeschoten erft hij diens jas en vindt daarin enkele handpoppen. Als poppenspeler vrolijkt hij zijn wanhopige familieleden, buren en zieke kinderen op. Tot een Duitse soldaat hem staande houdt en hij gedwongen wordt een geheim leven te leiden. Tot op een dag het getto wordt ontruimd….

De Poppenspeler van Warschau – ’t Reghthuys Westzaan

 

De Bullekerk Zaandam

Ook dit jaar staan we weer stil bij Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op zaterdag 4 mei houden wij om 20.00 uur twee minuten stilte, waarna de taptoe geblazen wordt vanaf de toren van de Bullekerk.

Theater Na de Dam met The Forces Sweethearts 
Zaterdag 4 mei – 20.30 uur

Zangtrio The Forces Sweethearts brengt direct ná dodenherdenking een programma dat gaat over de Bevrijding. Het trio zingt de meest swingende en nostalgische hits van onderen anderen Vera Lynn, Doris Day, Marilyn Monroe, Judy Garland en natuurlijk The Andrews Sisters.

Vrijheidsbrunch
Zondag 5 mei – 12.30 uur

De Bullekerk en 4 en 5 mei Comité Zaanstad organiseren op zondag 5 mei een vrijheidsbrunch. Schuif aan aan tafel waar wij praten over wat oorlog met mensen doet en de noodzakelijkheid van vrede.

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag (mailchi.mp)