Herdenkingsprogramma Zaandam 2024

18.30-19.05 Bezinningsmoment (onder auspiciën van Hart voor Zaanstad, het netwerk van alle kerken in de Zaanstreek) in de Oostzijderkerk, Zuiddijk 1. Dit jaar worden de dienst en overdenking verzorgd door ds. Margarithe Veen van Doopsgezind Zaanstreek, George Paimpillil, pastoor-deken r.-k. parochies in de Zaanstreek, Klaas Arend Booij (orgel) en Gonda Kaai (harp).

19.10-19.25 Oproep tot deelname aan de Stille Tocht door het laten luiden van de klankschaal van het Mensenrechtenmonument.

19.10 Vertrek Stille Tocht vanaf de uitgang van de Oostzijderkerk aan Zuiddijk 1, voorafgegaan door Drumband de Tamboermaten (met medewerking van Drumband De Saen). Onderweg wordt gestopt voor kransleggingen bij het monument ter herdenking van de Februaristaking in 1941 (Wilhelminabrug) en bij het monument ter herdenking van de fusillade van tien verzetsmannen op 9 februari 1945 (Prins Hendrikkade).

19.40 Aankomst Stille Tocht bij het monument in het Plantsoen van het Verzet aan de A.F. de Savornin Lohmanstraat.

19.40-19.55 Koraalmuziek door Het Zaans Showorkest o.l.v. dirigent Max Knappstein.

19.55-19.58 Opstellen van leden van de Zeeverkennersgroepen van Scouting Elfregi Zaanstreek.

Klokgelui.

19.58-19.59 Signaal Taptoe, gespeeld door Dave van der Leek, trompetspeler Zaans Showorkest.

20.00 Twee minuten stilte. De stilte begint bij de eerste klokslag van het 8 uur-signaal en het ontsteken van de straatverlichting.

20.02-20.03 Gezamenlijk zingen van het eerste couplet van het Wilhelmus.

Vanaf 20.04: Dodenappèl, voorgelezen door Quinta Zonjee-Molenaar en Willemijn Piscaer-Plein.

Genoemd worden de namen van de tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen 24 Zaandamse verzetsdeelnemers, 8 leden van de Koninklijke Landmacht en 4 leden van de Marine en Koopvaardij, en van de 136 Joodse inwoners die in de jaren 1942-1945 gedwongen hun woningen in Zaandam moesten verlaten, werden weggevoerd en om het leven gebracht.

‘Vrijheid is fijn’ (gedicht van Yamila Neijndorff), ‘Vrijheid voor iedereen’ (gedicht van Kamla Zaryouh). Gedichten voorgelezen door leerlingen uit groep 7 en 8 van de Herman Gorterschool (de adoptieschool van het monument).

Toespraak door Gerard Slegers, wethouder van de gemeente Zaanstad.

‘Hé, ouwe meneer’ – lied gezongen door Femke van Zoelen van de Zaanse Theaterschool.

Gelegenheid tot het leggen van kransen en bloemen bij het monument (onder begeleiding van koraalmuziek).

Achtereenvolgens worden bloemen neergelegd door nabestaanden en familieleden, wethouder Slegers, de afvaardigingen van diverse organisaties, leerlingen van de Herman Gorterschool en, tijdens het defilé, de overige aanwezigen.

(Leiding bij het monument: Flip Hoedemaeker.)