Yad Vashem onderscheidingen 16 maart

Op 16 maart vindt er in de Odulphuskerk in Assendelft een plechtige en bijzondere bijeenkomst plaats waarbij bijna 72 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog een vijftal families worden geëerd met de Yad Vashem onderscheiding van de staat Israel. Zij hielpen Joodse landgenoten uit handen van de nazi’s te blijven in die oorlogsjaren, door hen met gevaar voor eigen leven onderduik te verlenen.

Het gaat om deze families:

Jacob (Jaap) Brinkman en Huiberdina van den Berge

Willem Hendrik de Vries en Marritje Bouwens en de vader van Willem Hendrik, Johannes Jurgen de Vries

Petrus Jacobus (Piet) Tambach en Maria Anna Heijne

Nicolaas (Klaas) Winter en Bavonia Boon

Everhard (Anton) Keet en Theodora Geerdes

Nazaten van hen zullen namens hen de medaille en oorkonde in ontvangst nemen.

Kleindochter van Johan August Schoone en Gerritje van ’t Veer ontving de onderscheiding eind vorig jaar in Stockholm.

Het uitreiken van de onderscheidingen is hoofdbestanddeel van een programma, waarbij ook waarnemend burgemeester R. Vreeman het woord zal voeren.

Leerlingen van basisscholen de Rank, de Regenboog en de Dorpsakker zullen gedichten voorlezen.

Muziek van de Pools-Joodse componist Louis Lewandowski zal worden gespeeld door Jos Martens, organist van de Odulphuskerk en Tim de Vries, violist. Ook de film over de achtergronden bij het monument voor de Odulphuskerk van de kunstenaar Bert Neelen zal worden gedraaid.

Het maken van de film door Monumenten Spreken was jaren geleden de aanleiding voor de start van de aanvragen voor een Yad Vashem onderscheiding voor de families, die samen met de onderduikfamilies, Soesan, van Dam en Engelander tot een goed eind gebracht.

Vier kinderen en een neef zullen de onderscheidingen in ontvangst nemen. Na afloop is er in de kerk een receptie voor alle genodigden.