Wie de f*** is oom Jo?

Het Zaantheater doet mee aan Theater Na de Dam: in het hele land zijn na de herdenking voorstellingen te zien. Carolien van den Berg neemt u in Wie de f*** is oom Jo? mee op haar zoektocht naar het overlevingsverhaal van haar vader in de Tweede Wereldoorlog. Zij legt haar familiegeschiedenis bloot, te midden van een videodecor vol bijzondere archiefbeelden, familiefilms en foto’s. In een mooie mengeling van humor en ontroering ontdekt ze stap voor stap het verhaal dat haar vader haar nooit kon vertellen. Een voorstelling over toen, maar zeker ook over nu.

“In 2013 kreeg ik € 3.900,- op mijn bankrekening. Van de SHOA-Stichting: ‘de ‘niet afgehaalde polis van Joseph van den Berg’, in 1943 in Sobibor omgekomen. Ik bleek één van de nabestaanden van deze oom Jo, (de oudere broer van Bob van den Berg, mijn vader) die ik nooit gekend heb. Het werd de aanleiding om me voor het eerst te gaan verdiepen in mijn verbijsterende familiegeschiedenis.” 

Aan de hand van Buitenspel (1993), het boekje van haar vader over zijn leven als Amsterdamse Joodse jongen in de oorlog, vertelt Carolien het bijzondere verhaal over de zoektocht naar haar familiegeschiedenis. Haar vader ontsnapte uit de rijdende trein op weg naar Westerbork, dook onder en kreeg de kans om met een vals persoonsbewijs te werk gesteld te worden in Duitsland. In het hol van de leeuw wist hij de oorlog te overleven.

Namen en gebeurtenissen uit Buitenspel komen tot leven in telefoongesprekken, gespeelde scènes, verhalen, dialogen, muziek en liedjes van toen. En in beelden die de hele voorstelling rondom Carolien geprojecteerd worden. Foto’s, brieven, mailcorrespondentie, familiefilmpjes, archiefbeelden uit de oorlog en het Polygoon journaal. Carolien gaat op zoek naar de waarheid achter de feiten. Over haar oma die ondergedoken zat en verraden werd. Over hoe haar vader de oorlog wist te overleven. Over de dood van de mysterieuze oom Jo, die niet ouder werd dan 26 jaar. Stap voor stap ontrafelt ze het verhaal dat haar vader nooit aan haar kon vertellen.

Wie de F*** is oom Jo? is ook het verhaal van een dappere 17 jarige Amsterdamse Joodse jongen die met de dood op zijn hielen het leven ontdekt. In Nederland en in Duitsland. Hij is, net als elke jongere, nieuwsgierig naar wat het leven te bieden heeft: voetballen, zwemmen, uitgaan met vrienden en natuurlijk meisjes versieren.

Theater Na de Dam is een samenwerking met het Comité 4 en 5 mei Zaanstad. De koffie en thee vooraf wordt u aangeboden door het comité.

Idee, script & spel: Carolien van den Berg
Regie: Martin van Veldhuizen
Dramaturgie: Manon Wittebol
Videodécor: Morgana Machado Marques