Oorlogsproeverij door historisch kookatelier Eetverleden

Verzetsmuseum Amsterdam, zondag 26 maart 13.00 en 15.00 uur

Rond de tijdelijke tentoonstelling ‘Eten in oorlogstijd’ organiseert Verzetsmuseum Amsterdam een oorlogsproeverij die voor iedereen vanaf 12 jaar toegankelijk is. Kok en historica Manon Henzen van Kookatelier Eetverleden laat gerechtjes proeven uit kookboeken die in de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog werden uitgegeven. Ze vertelt over de verschillende eetgewoonten in de jaren 1940-1945, maar ook over hoe het kon gebeuren dat mensen tulpenbollen moesten eten en van honger overleden tijdens de Hongerwinter van 1944-1945.

De proeverij wordt twee keer gehouden en duurt ongeveer 90 minuten. Per keer is er plaats voor 35 personen. De aanvangstijden zijn 13.00 en 15.00 uur. Kaarten kosten € 15 per persoon inclusief museumbezoek (Museumkaart en Vrienden van het museum € 12,50).

Goed gevoed?
Vlak voor de Tweede Wereldoorlog werd in Nederland een ingenieus distributiesysteem in gang gezet. Manon Henzen: “Hierdoor werd het meest voedzame eten goed in het land verspreid en kreeg iedereen toegang tot voedzame producten en maaltijden. Nederlanders waren daardoor in de eerste jaren van de oorlog goed en gezond gevoed. Dat klinkt wellicht wat vreemd, want hoe kan het dan dat mensen tulpenbollen zijn gaan eten en van honger overleden zijn tijdens de Hongerwinter?”
Het is een van de verhalen die Manon uitlicht tijdens haar proeverij over eetgewoonten en de keuken in de jaren 1940-1945, die ze verrijkt met beeld én natuurlijk met gerechtjes om te proeven!

Hamsterrecepten
Die gerechtjes komen uit kookboekjes die in de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog werden uitgegeven. Het zijn echte hamsterrecepten: gerechten met ingrediënten die de maag goed vullen en waar veel voedingsstoffen in zitten, zodat het lichaam goed gevoed wordt met weinig ingrediënten. Het devies was veel volkoren granen, aardappelen en peulvruchten in plaats van bijvoorbeeld witbrood en sla. De kookboekjes staan ook vol met bezuinigingstips: je thee vermalen tot gruis, koffie hergebruiken, een kwastje om je pan te beboteren en een hooikist gebruiken om te koken.

Oorlogsproeverij Eetverleden

Zondag 26 maart 13.00 uur en 15.00 uur

Verzetsmuseum Amsterdam

Plantage Kerklaan 61

Toegang € 15 inclusief museumbezoek (Museumkaart en Vrienden € 12,50)

Tickets: aan de kassa of via de website van het Verzetsmuseum: http://bit.ly/2lFDSNP