Het Zaantheater presenteert: Mens durf te lezen!

De Zaanse literaire salon Mens durf te lezen is een voorstelling voor iedereen, volgepakt met literatuur, muziek en mooie dingen. De tweede editie op zondag 26 februari – de dag van de Zaanse Februaristaking – staat in het teken van de kracht van herinneren en herdenken en de lange schaduw van de oorlog.

De Zaanse schrijver Hans Kuyper ontvangt bezielende gasten en maar liefst drie zangeressen – Daphne Groot, Ine Kuhr en Lenneke Willemsen – trakteren u op de mooiste liedjes. Pianist Marcel Worms en de talentvolle Zaanse violist Tim de Vries (16) brengen een muzikaal eerbetoon aan schrijver Hans Keilson (1909-2011), wiens oorlogsromans in 2010, Keilson was toen 101, door de New York Times tot meesterwerken werden uitgeroepen.

Marita Keilson-Lauritz is de weduwe van schrijver/psychiater Hans Keilson. Wat de oorlog voor Hans Keilson had betekend, ondervond Marita, toen ze na de dood van haar man 46 onbekende gedichten vond tussen zijn papieren. Het waren sonnetten voor een verboden liefde, Hanna, die net als hij ondergedoken zat. DichterJos Versteegen vertaalde de Sonnetten voor Hanna van het Duits naar het Nederlands en werkt momenteel aan de biografie van Keilson.

Een vaste rubriek in Mens durf te lezen is Zaans Fame: Zaans literair erfgoed en (actuele) publicaties uit of over de Zaanstreek. Dit keer gaat het over het clandestiene culturele tijdschrift Zaans Groen – mede opgericht door broer en zus Klaas en Mart Woudt – dat in de laatste oorlogsmaanden verscheen en het zingende, Zaanse echtpaar Uut en Ber Hulsing en het aangrijpende lied dat ze zongen over hun vrienden die niet meer terugkwamen uit de oorlog. De Zaanse journalist Erik Schaap vertelt over zijn nieuwe boek over de Februaristaking. Aan deze tegen de Jodenvervolging gerichte demonstratie deden in 1941 tienduizenden Zaankanters mee. Nergens in Nederland lag het werk langer stil dan hier.

Zin in zo’n fijne zondagmiddag? Hopelijk tot ziens op 26 februari!

Klik hier voor meer informatie of om kaarten te bestellen.