Alles is anders op 4 en 5 mei 2020

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft het advies doen uitgaan om overal in het land zonder aankondiging vooraf in de pers of oproep op de website voor 18.00 uur bloemen te leggen bij de oorlogsmonumenten.

Dat heeft ook in de Zaanstreek gevolgen. ‘Wij willen aan ieder lokaal comité in onze streek de vrijheid geven zelf het tijdstip te bepalen waarop bloemen worden gelegd.’

Een uitzondering is er wel voor de Joodse begraafplaats omdat het hier om een afgesloten terrein gaat. ‘Er is dan op geen enkele manier sprake van groepsvorming en noodzaak tot het aanvragen van een evenementenvergunning zoals eerder nog door de gemeente werd aangegeven.’

Het gemeentebestuur zal haar route en handelen ook aanpassen. Zij gaat op een zelf gekozen moment bloemen leggen bij de zes monumenten die zij jaarlijks bezoekt. Dit geldt eveneens voor anderen die bloemen willen leggen. Wie toevallig op hetzelfde moment aanwezig is, wacht dan op elkaar steeds met inachtneming van de anderhalve meter zodat geen groepsvorming van twee of meer personen ontstaat.

Verder roepen wij op om de vlag de hele dag halfstok te hangen, indien mogelijk het Taptoe-signaal te laten horen vanuit huis en na de twee minuten stilte als het Wilhelmus klinkt, het eerste couplet thuis mee te zingen.

Het zou mooi zijn als eenieder de twee posters (zie foto) voor de ramen zet. Ze zijn te hier te downloaden van de website om zelf te printen. Daar zal ook deze kleurplaat te vinden zijn.

kleurplaat-covid-corona-bevrijding-75-zaanstad

De aangekondigde bevrijdingskrant zal in afgeslankte vorm op 29 april verschijnen en ook de gemeente zal in haar Zaanstad Journaal over 4 en 5 mei berichten.

Op 5 mei kan de vlag uit om de vrijheid te vieren en als eerbetoon aan allen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd.

Meer over de 4 en 5 mei gebeurtenissen en wat het Nationaal Comité hierover adviseert staan op de website: 4en5mei.nl.

We wensen iedereen een waardig 4 mei en een gedenkwaardig 5 mei!

Blijf gezond