PERSBERICHT IVM CORONA

Geen feesten op 5 mei; wel aandacht voor 75 jaar vrijheid

5 mei
Grote groepen mensen bij elkaar laten komen is dus verboden tot in ieder geval 1 juni.

Het betekent dat de geplande 5 mei feesten helaas niet kunnen doorgaan.

Geen fakkelloop vanuit Wageningen naar Zaanstad en geen muziek op de Dam, in de Bullekerk en in sommige ‘dorpen’, zoals Wormerveer, Assendelft en Westzaan.

De betekenis van 5 mei komt wel aan de orde in de Bevrijdingskrant, die eind april uitkomt op de binnenpagina’s van Het Zaans Stadsblad, dat op woensdag verschijnt. In die Bevrijdingskrant uiteraard geen programma’s, ook niet van Open Joodse Huizen op 25 april, dat eveneens is afgelast.

Met het college samen wordt nagedacht over een video tekst van de burgemeester en voor de scholen apart wellicht nog een video vanneen van de wethouders. Daarover berichten we later.

De organiserende werkgroep van Raaz en 4 en 5 mei Comité Zaanstad hoopt samen met andere organisatoren, dat er landelijk duidelijkheid komt over een nieuwe datum voor de viering van 75 jaar vrijheid.

4 mei
Voor 4 mei wordt gedacht aan het leggen van een krans bij de monumenten door leden van de plaatselijke 4 meicomités en een lid van het college. Steeds in de vorm van een delegatie van max 2 personen om 19.00 uur. Daarover wordt overleg gevoerd. Iedereen kan dan in ieder geval om 20.00 op televisie en radio de nationale herdenking volgen.

Oproep thuis te blijven
In alle gevallen wordt de inwoners gevraagd thuis te blijven en niet een kranslegging bij te wonen. Overbodig te zeggen dat er ook geen toespraken zullen worden gehouden.

Met de Joodse gemeente wordt overlegd over eenzelfde aangepaste wijze van kranslegging op de Joodse begraafplaats in Zaandam.

Scholen
Ook de scholen zullen niet bij de herdenkingen aanwezig zijn.

Met de scholen zelf zal nog worden gecommuniceerd over het dit jaar vervallen van de ‘gast’ lessen, zoals die zijn ingepland over de documentaires Monumenten Spreken en over de mogelijkheid in een latere fase gebruik te maken van de expositie in het Zaans Museum over de oorlog in de Zaanstreek, zodra het museum weer open gaat.