onno-hoekmeijer-bevrijding-zaanstad

Onno Hoekmeijer over 4 en 5 mei in Corona-tijd

‘Gij zult niet onverschillig zijn’

Dat was de oorspronkelijke aanhef, maar nu zeg ik vooral: ‘Gij zult gezond zijn’, zodat we daarna niet onverschillig zijn.

Een virus als onzichtbare vijand heeft alles in een aantal weken en maanden veranderd. Het feest is voorbij. We blijven binnen. Natuurlijk herdenken we in ons hoofd en kunnen met behulp van documentaires en herdenkingen zonder publiek toch weer terugkeren naar die tijd, waarin mensen slachtoffer werden en anderen zich opofferden voor de vrede; het verzet in vele vormen. Dat herdenken op 4 mei doen we ook om daarna op 5 mei de vrijheid nog meer te waarderen. Al 75 jaar gaan we met woorden en niet met wapens de onderlinge verschillen te lijf, binnen Nederland en met de landen om ons heen. Die waardering van vrijheid is dus onlosmakelijk verbonden aan vijf jaar onvrijheid en aan de herinnering dat Joodse land- en stadgenoten, volkomen onbegrijpelijk en onrechtvaardig het slachtoffer werden van waandenkbeelden en menselijk sadisme.

De verzetsmensen, die vaak in de strijd voor onze vrijheid hun leven verloren, zorgden voor inspiratie in duistere jaren, dat mag nooit vergeten worden. Vooral uit respect voor wat zij deden, maar ook omdat zij lieten zien dat hoe zwart de toekomst er ook uitziet er altijd perspectief is op gerechtigheid. De offers die zij brachten worden niet vergeten in de vele monumenten en straatnamen. Alleen de wijze van herdenken zal dit jaar anders zijn. Dat niet onverschillig zijn trof mij in de toespraak op Holocaust Memorial Day in Auschwitz, want daar werd zo duidelijk aangegeven dat velen heel lang wegkeken van wat er al in 1933 of nog eerder plaats vond. De discriminatie die jaren later eindigde met massamoord.

Op 4 mei zullen vertegenwoordigers van o.a. Gemeentebestuur, lokale 4 mei comités, Hoekmanfonds en voormalig verzet bloemen leggen in stilte, dus zonder publiek. Een unieke vorm van herdenken. Georganiseerde beelden van die herdenkingen worden zoveel mogelijk vastgelegd en verspreid via de sociale media en RTV Zaanstreek.

Met behulp van RTV Zaanstreek zal ook een toespraak van de burgemeester worden verspreid, waarbij ook koorzang van het Margriet Eshuijs Popupkoor te horen zal zijn.

5 mei zal dit jaar ook heel anders zijn. Geen helikopters van stad naar stad met popsterren en ook op onze Dam en bij de Bullekerk geen feestsfeer, net als in de andere stadsdelen waar mooie programma’s klaar liggen. Alles schuift door voorspellen we. Dus volgend jaar op 5 mei pakken we hopelijk eindelijk uit!  Op deze plek wil ik allen die veel energie hebben gestoken in al dat voorbereidende werk, o.a. de vrijwilligers, Raaz, het 4 en 5 mei Comité Zaanstad, de Damhoreca, De Bullekerk en de plaatselijk 4 mei comités hartelijk danken en aangeven als hart onder de riem dat de plannen blijven!! En voor de komende tijd: Houd moed en blijf vooral gezond.

Onno Hoekmeijer