27 oktober 2017: NEBENKLÄGER, EEN TERUGBLIK

Stichting Sobibor herdenkt opstand met lezingen en discussie

Voor de twaalfde keer herdenkt de Stichting Sobibor in samenwerking met Verzetsmuseum Amsterdam de opstand in vernietigingskamp Sobibor. Ditmaal met een terugblik op het proces tegen Demjanjuk onder de titel Nebenkäger, een terugblik

Nederlandse nabestaanden namen deel aan het proces dat van 2009 tot 2011 werd gevoerd tegen John (Iwan) Demjanjuk, bewaker van het vernietigingkamp Sobibor. Sommigen hadden zich zelf aangemeld terwijl anderen de rol van mede-aanklager of Nebenkläger hadden aanvaard op verzoek van de Duitse justitie.
In het Duitse rechtssysteem hebben eerstegraads familieleden van de slachtoffers van een misdrijf met dodelijke afloop het recht naast de openbare aanklager op te treden als mede-aanklager. Drieëntwintig Nederlandse nabestaanden van de in vernietigingskamp Sobibor vermoorde familieleden traden tijdens het proces in deze hoedanigheid op. Negentien van hen hielden een requisitoir tijdens het proces in München. Ze spraken niet alleen namens hun vermoorde familieleden, maar ook namens alle anderen die in Sobibor zijn vermoord.

Op 27 oktober 2017, ruim zes jaar na de schuldigverklaring van de rechtbank in München, blikken we in het Verzetsmuseum terug op de bijdragen van de medeaanklagers. Wat heeft de rol van Nebenkläger destijds met hen gedaan en hoe is het hen nadien vergaan.

Met medewerking van:
Liesbeth van der Horst, directeur Verzetsmuseum

Jetje Manheim, voorzitter van de Stichting Sobibor tijdens het Demjanjuk-proces 2009-2011

Deelnemers aan de discussie:
* Mede-aanklagers: Paul Hellmann, Mary-Richheimer-Leijden van Amstel, Marco de Groot, Rudi Westerveld en David van Huiden
* Johannes Houwink ten Cate, Professor Holocaust en Genocide Studies, Universiteit van Amsterdam
* Hans Bevers, Juridisch adviseur Openbare aanklager Internationaal Strafhof Den Haag
De discussie wordt geleid door Harmen van der Wilt, Professor Internationaal Strafrecht, Universiteit van Amsterdam

Plaats: Verzetsmuseum Amsterdam, 1018 CX – Plantage Kerklaan 61.

Aanvang:15:00 uur Inloop vanaf 14.30 uur
Entree: € 12,50, € 7,50 voor donateurs Stichting Sobibor en vrienden Verzetsmuseum en gratis voor studenten op vertoon van hun collegekaart.
E-tickets via: www.verzetsmuseum.org

Stichting Sobibor is in 1999 opgericht door Jules Schelvis. Stichting Sobibor zet zich in om de herinnering aan de slachtoffers van dit voormalige vernietigingskamp levend te houden. Haar doelstelling luidt: herinneren door informatie en educatie.