Uitnodiging onthulling struikelstenen 3 mei 2024

Zaandijk, april 2024

 

Betreft:  Onthulling van de vier laatste struikelstenen voor Zaanse Joden die in de Tweede Wereldoorlog werden weggevoerd en vermoord.

Op 3 mei 2024  aanstaande worden in Zaandam vier struikelstenen onthuld. Tijdens een korte ceremonie worden de namen en levensgeschiedenissen voorgelezen van de mensen voor wie een steen onthuld wordt. Daarna kan, na een ogenblik stilte, een steentje – bloemen worden nooit gelegd op Joodse ‘graven’ – bij de struikelstenen worden gelegd.

U bent van harte uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn.

In Zaanstad zijn inmiddels al 173 struikelstenen geplaatst.

Van de bijna driehonderd Joden die begin 1942 woonden in het gebied dat nu Zaanstad is, stierven 177 personen een voortijdige dood, vrijwel allen in Auschwitz of Sobibor. Van hen heeft het merendeel geen graf. Een mens is pas vergeten als zijn/haar naam vergeten is. Met de struikelstenen worden de namen van alle omgekomen Zaanse Joden zichtbaar gemaakt. Daarmee ontstaat een gebroken namenlint door de stad: een monument dat de herinnering aan hen levend houdt.

Met het onthullen van deze vier struikelstenen is voor alle 177 in de Holocaust omgekomen Zaanse Joden een struikelsteen geplaatst.

De struikelstenen worden gemaakt door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het door hem opgezette project loopt al vanaf 1994. Sindsdien legde hij verspreid over Europa tienduizenden Stolpersteine, zoals de struikelstenen in het Duits heten. Demnig heeft ze zo genoemd, omdat je er over struikelt in je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst op de stenen te kunnen lezen. Passanten worden als het ware uitgenodigd om even stil te staan bij de aangeboden informatie.

Op de gedenktekens (10 x 10 cm.) worden, in een messing plaatje, onder meer de naam, geboortejaar en overlijdensdatum van het slachtoffer aangebracht. De struikelstenen krijgen vervolgens een plek in het trottoir bij de voormalige woningen van de slachtoffers.

De onthullingen vinden plaats op:

Vrijdag 3 mei 2024

om 9.45  uur: Hovenierstraat 26

Twee stenen voor Heinz Jakoby (1907-1942) en Rückla Jakoby-Schiffmann (1911-1942)

om 10.30 uur: Rozengracht 10-12, voorheen Czarinastraat 4a, links van westelijke ingang Rozenhof

Twee stenen voor Nathan David-Peereboom (1866-1943) en  Saartje Peereboom-van Thijn

(1868-1943)

De realisatie van het project Struikelstenen is mogelijk gemaakt door bijdragen van vele particulieren, bedrijven en onder andere de volgende fondsen:

Honig Laan Fonds, Associatie Uitvaartfonds, Bredenhofstichting, P.M. Duyvis fonds, Jacob Stinsfonds, Gerrit Blaauwfonds, De Rooie Cent, Arie Lemsfonds.

Namens de organisatie: Leonore Olde-Verburg