Wethouder bezocht ‘Jihad’ de voorstelling

Donderdagmiddag 17 november was ik als wethouder aanwezig in het Zaantheater bij het indrukwekkende ‘Jihad’ de voorstelling. Hiervoor waren 400 middelbare scholieren van Pascal Zuid, het Zuiderzee College en Compaen in Zaandam uitgenodigd.

Komend voorjaar zullen scholieren van andere middelbare scholen ook worden uitgenodigd om de voorstelling te zien. In totaal gaan 2000 Zaanse jongeren naar het Zaantheater.

De voorstelling laat zien hoe de drie vrienden Ismael, Ben en Reda uit Almere zich steeds minder op hun plek voelen in Nederland. Ze radicaliseren en vertrekken naar jihadisten in Syrië. De voorstelling laat op indrukwekkende manier zien hoe, eenmaal daar aangekomen, de oorlog z’n tol eist en de drie vrienden gaan steeds meer twijfelen aan de reden waarom ze daar zijn. Ze – één vriend is inmiddels omgekomen  – verlangen steeds vaker terug naar Nederland, hun vrienden en hun familie.

Maar hoe kon het allemaal gebeuren? Daarover discussiëren de 400 leerlingen in een gesprek na de voorstelling. Dit leverde emotionele momenten op waarin scholieren van niet Nederlandse komaf aan durfden geven hoe discriminatie in hun leven een rol speelt. En wat dat met je doet. De deelnemende scholen willen ook een vervolg gaan geven aan dit gesprek.

Rita Visscher-Noordzij
Wethouder en lid 4 en 5 mei comité Zaanstad