Verzetsmuseum Amsterdam in oktober

Donderdag 13 oktober: Sobibor-lezing
Jaarlijks wordt in het Verzetsmuseum de Sobibor-lezing gehouden, altijd rond de dag van de opstand in Sobibor op 14 oktober 1943. Dit jaar staat de lezing in het teken van de nalatenschap van Jules Schelvis, die als overlevende de Stichting Sobibor oprichtte, om de herinnering aan de slachtoffers van dit vernietigingskamp levend te houden. Schelvis overleed eerder dit jaar op 95-jarige leeftijd.

Cees Labeur, Hans Blom, Rozette Kats, Herman van Rens en Maarten Eddes zullen hierover spreken.

Donderdag 13 oktober 2016, aanvang 15.00 uur (zaal open 14.30 uur)
Toegang € 12,50 of € 7,50 voor Vrienden van het  Verzetsmuseum en Vrienden van Stichting Sobibor. Kaartverkoop aan de kassa van het Verzetsmuseum of via de website van het museum.
http://www.verzetsmuseum.org/museum/nl/bezoekersinfo/activiteiten_en_nieuws/activiteiten/2016/sobibor-lezing-2016

Zaterdag 15 oktober: nieuwe tentoonstelling ‘Eten in oorlogstijd’
Gloednieuw vanaf 15 oktober! Vijf bekende chef-koks namen de uitdaging van het Verzetsmuseum aan om een gerecht te creëren met ingrediënten uit de bezettingsjaren. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Edwin Florès, Julius Jaspers, Bobby Rust, Angélique Schmeinck en Pierre Wind.
Wat werd er gegeten tijdens die vijf jaar bezetting? Was het ongezond of viel dat eigenlijk wel mee? De nieuwe, hedendaagse tentoonstelling Eten in oorlogstijd geeft een verrassende kijk op deze periode en haakt in op de voedingstrends van deze tijd.

Vanaf 15 oktober 2016 t/m 28 mei 2017 elke dag te bezoeken in het Verzetsmuseum.

Kijk op de website voor openingstijden en toegangsprijzen.
https://www.verzetsmuseum.org/museum/nl/exposities/eten-in-oorlogstijd

Herfstvakantie 15 – 23 oktober: activiteiten en bijzonder bezoek
Kom tijdens de herfstvakantie naar Verzetsmuseum Junior! Elke dag kun je een speurtocht doen en op woensdagmiddag 19 oktober ontmoet je Jan, één van de hoofdpersonen uit de tentoonstelling, in levenden lijve. Je kunt hem al je vragen stellen over de tijd dat Nederland bezet was door Nazi-Duitsland.

Zaterdag 22 oktober: Vriendendag
De Stichting Vrienden van het Verzetsmuseum organiseert een speciale dag voor vrienden en voor iedereen die vriend wil worden. Vriend worden? Kom vandaag langs en ontdek de bijzondere verhalen en bijzondere mensen rondom het Verzetsmuseum!

Woensdag 26 oktober Anton de Kom-lezing door Robert Vuijsje
Anton de Kom streed tegen de koloniale onderdrukking in Suriname en was verzetsstrijder in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks houdt een hoofdspreker de lezing, vanuit een zelf gekozen invalshoek. Een co-referent reageert hierop.

Dit jaar wordt de lezing gehouden door Robert Vuijsje, journalist en auteur van onder andere de romans ‘Alleen maar nette mensen’ en ‘Beste vriend’. Co-referent is schrijver en columnist Mano Bouzamour, die op zijn 22e debuteerde met ‘De belofte van Pisa’.
Woensdag 26 oktober, aanvang 19.30 uur (zaal open 19.00 uur)

Toegang: € 7,50, kaartverkoop aan de kassa van het Verzetsmuseum of via de website van het museum.
http://www.verzetsmuseum.org/museum/nl/bezoekersinfo/activiteiten_en_nieuws/activiteiten/2016/anton-de-kom-lezing