Varende oorlogsmonumenten in Wormerveer

De voormalige motorreddingboten De Zeemanspot en de Javazee bezoeken in aanloop naar de herdenkingen van volgend jaar verschillende plaatsen in het land. Zaterdag 23 en zondag 24 augustus zijn ze in Wormerveer.

‘De Zeemanspot’ ontleent haar naam aan het Fonds, waaraan Walraven van Hall en zijn broer Gijs een belangrijke bijdrage leverden. Stichting Instandhouding Motorreddingboot De Zeemanspo schenkt aandacht aan de belangrijke rol die het Fonds heeft gespeeld bij de hulp aan gezinnen van koopvaardij-, visserij- en marinepersoneel gedurende WOII en werkt nauw samen met de organisatie achter de ‘Javazee’.
Op 27 februari 1942 werd de Slag op de Javazee uitgevochten met een jammerlijke afloop voor onze vloot en de geallieerde medestrijders.

Op 23 augustus a.s., om 10.00 uur zal een lid van het College van B&W van Zaanstad met de scheepsfluit van ‘De Zeemanspot’ het startsein geven voor het evenement.

Op 23 en 24 augustus, van 10.00 – 16.00 uur, zijn de boten te bezichtigen en worden er rondvaarten op de Zaan gemaakt. Het evenement wordt gehouden bij het oorlogsmonument voor de Gevallenen in WOII ter hoogte van de Stationsstraat. Informatiepanelen en vrijwilligers zijn aanwezig om antwoord te geven op vragen over de activiteiten van de Stichting.