Scholieren leggen bloemen bij monument in Wormerveer

Kinderen uit groep 7 en 8 van de Werf uit Zaandijk legden vrijdag 27 april bloemen bij het oorlogsmonument aan het Zuideinde in Wormerveer.

Bij deze plaats aan de Zaan fusilleerden de Duitsers op 17 december 1944 vijf mannen. Het was een represaille nadat het verzet twee dagen eerder de ms Rheinland met een bom tot zinken had gebracht. Met dit schip vervoerde de bezetter geroofde machines van Van Gelder Zonen naar Duitsland.

Bij het monument met de namen van de vijf geëxecuteerde mannen droeg een aantal kinderen zelfgemaakte gedichten voor. Het waren ontroerende gedichten waarin het thema ‘vrijheid geef je door’ terugkwam. De juf memoreerde aan de opening van deze website in het Zaantheater. Burgemeester Faber vroeg hen toen als mede-burgemeesters de vrijheid door te geven.

de-werf-2

Geïnteresseerden die zelf naar een herdenking willen, vinden op deze website de programma’s voor 4 mei. Ieder jaar komen er meer kinderen naar de herdenkingen. Een aantal basisscholen adopteerde een monument. Dat is nog steeds mogelijk. Daarnaast is iedereen, jong en oud, zeer welkom op de 4 mei herdenkingen bij verschillende monumenten in de Zaanstreek. De programma’s staan op deze site.