R. Rempt

geboren:     1 februari 1908 in Hoogwoud
overleden: 10 maart 1945 in Zaandam, 37 jaar oud


Rens Rempt woonde met zijn echtgenote , drie dochters en een zoon in Alkmaar, waar hij als stoker werkte bij de Gemeente Lichtbedrijven. In verband met de Duitse dreiging werd hij eind 1939 gemobiliseerd en was tot de capitulatie in mei 1940 in militaire dienst.

In de herfst van 1943 trad Rempt toe tot de Raad van Verzet; een landelijke koepelorganisatie van verzetsgroepen. Hij was betrokken bij het plegen van sabotage aan spoorlijnen en telefoonkabels, overvallen, zoals op het gemeentehuis van Heiloo op 15 april 1944, en aanslagen op NSB’ers. Daarnaast verspreidde hij illegale bladen.

Vanaf september 1944 werkte hij voor de Binnenlandse Strijdkrachten in het gewest Noord-Holland-Noord onder andere mee aan het transport van gedropte wapens. Rempt probeerde verschillende keren personeel van het Duitse leger en de SS te bewegen onder te duiken, gezien het naderendeeinde van de oorlog. Hierbij ging het hem vooral om het verkrijgen van hun uniformen en wapens voor acties van het verzet.

Op 18 februari 1945 was Rempt in een café in Alkmaar in gesprek met een lid van de Waffen-SS, die had aangegeven te willen deserteren. Hierbij werd hij op heterdaad betrapt door de Feldgendarmerie die door de SS-er eerder was ingelicht. De volgende dag werd hij overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusilleren bij represailles.

Rens ligt nu begraven op de Erebegraafplaats Bloemendaal in Overveen.

Heeft u aanvullingen of correcties, laat het ons vooral weten via info@4en5meizaanstad.nl