Monumenten Spreken

Presentatie mini-documentaire monument Bonifatiuskerk

In het Zaans Museum aan het Schansend 7 is onlangs de nieuwe mini-documentaire over het monument voor de deur van de Bonifatiuskerk aan de Oostzijde 14 in Zaandam gepresenteerd. Het gaat om de 28-ste en laatste film van de Stichting Monumenten Spreken.

 De Bonifatiuskerk was in de Tweede Wereldoorlog een haard van verzet tegen de Duitsers. De documentaire begint bij het monument voor de Bonifatiuskerk.

Het is 31 oktober 1948, drie jaar na de Tweede Wereldoorlog. Voor het eerst wordt de gloednieuwe klok van de Bonifatiuskerk geluid, ter ere van de onthulling van het Christus Koningmonument. Het standbeeld is door de parochianen zelf betaald, uit dankbaarheid omdat ze ‘van oorlogsgeweld gespaard’ zijn gebleven.

De oorlog is echter niet aan de kerk voorbij gegaan. Integendeel: het katholieke gebouw bleek een centrum van verzet, waarin pastoor Van der Marck en kapelaan Groot diep in de illegaliteit terecht kwamen, BS commandant overste Wastenecker kantoor hield en waar verzetskrant de Typhoon ontstond.

Zie verder www.monumentenspreken.nl