Onthulling monument ‘Christus-Koning’

 “Het monument is geboren door en in de oorlog, toen hongersnood en vernietiging dreigden. Maar liever zien wij het toch als vredesmonument. Dat is het in veel rijkere zin. Al wie hier langs komt, diene er een aansporing in te vinden tot waarachtige vrede. “ Deze mooie woorden werden gesproken door pastoor Van der Marck van de parochiekerk van St. Bonifatius, Oostzijde 14 Zaandam, bij de onthulling van het monument op 31 oktober 1948.

Monumenten Spreken
Stichting De Monumenten Spreken legt de verhalen van ooggetuigen vast met als duidelijke afkadering het verhaal achter alle oorlogsmonumenten die de Zaanstreek rijk is. Dit doet ze door het maken van korte indringende documentaires. Tijdens het draaien van één van deze documentaires kwam de crew van Monumenten Spreken erachter dat dit monument een oorlogsmonument is, of in de woorden van pastoor Van der Marck: een vredesmonument.

Stedelijk Comité 4 en 5 mei Zaanstad
Vreemd genoeg was het Christus-Koning monument nog niet opgenomen in de monumentendatabase van Het Stedelijk Comité 4 en 5 mei Zaanstad. Daarom onthulden Het Stedelijk Comité samen met Monumenten Spreken het monument na 66 jaar voor de tweede keer. Dit gebeurde op woensdag 3 december om 10.30 bij het monument bij de St. Bonifatiuskerk aan de Oostzijde in Zaandam in aanwezigheid van Pastoor A. Goedhart. Els Veenis-Kaak sprak enkele woorden en legde samen met Merel Kan van Monumenten Spreken en Pastoor Goedhart bloemen bij het monument.

Monument adopteren
Veel van de nu 28 monumenten in Zaanstad zijn door scholen geadopteerd. Elk jaar gaat de school met één of meerdere groepen naar hun monument om bloemen te leggen en gedichten voor te dragen. Na de onthulling van het Christus-Koning monument is het mogelijk voor scholen om dit monument te adopteren. Voor meer informatie over het adopteren van dit of een ander monument klikt u hier.