Druk bezochte boekpresentatie in Zaans Museum

Tijdens een druk bezochte bijeenkomst in het Zaans Museum is zondag 16 november de vernieuwde uitgave van het boek Walraven van Hall Premier van het verzet gepresenteerd. Piet Bakker, actief in het bestuur van Monumenten Spreken, opende de bijeenkomst met een welkomstwoord.

Els Veenis-Kaak, voorzitter Stedelijk 4 en 5 mei Comité Zaanstad, hield vervolgens een toespraak waarin ze in het kort het lustrumprogramma van herdenking en viering 70 jaar Bevrijding noemde.
Zowel Bakker als Veenis-Kaak wezen er op dat het boek van Schaap, door de vele feiten die boven water zijn gekomen, eigenlijk een compleet nieuw boek is.
Merel Kan, voorzitter van Stichting Monumenten Spreken, introduceerde daarna kunstenaar Barbara van Marle en haar werk. Geïnspireerd op de verhalen achter de oorlogsmonumenten in de Zaanstreek heeft de Zaandamse schilderijtjes op hout gemaakt, die te zien zijn in het Zaans Museum. 
Nieuwe feiten

Bakker gaf hierna het woord aan schrijver Erik Schaap. ‘Het eerste boek wordt nu tweedehands aangeboden voor een hogere prijs, moet je na gaan. Koop het niet want nu is er een nieuw boek met veel meer toevoegingen’, begon Schaap. Daarna somde Schaap enkele van deze nieuwe feiten op.
Schaap overhandigde het eerste exemplaar van zijn nieuwe boek aan Aad en Mary-Ann van Hall, twee van de drie kinderen van de verzetsstrijder.
Verzetsplantsoen

Vervolgens vond de vertoning van de mini-documentaire gemaakt door Monumenten Spreken over het monument in het Verzetsplantsoen plaats. Hierin komen de zonen van Henk op den Velde en Walraven van Hall aan het woord over de verzetsdaden van hun vaders.
Aan het einde van de bijeenkomst kreeg Schaap nog een cadeau van Els Veenis-Kaak en een bos bloemen van Maria van Buren van Stichting Uitgeverij Noord-Holland. De bos bloemen gaf Schaap daarna meteen door aan Mary-Ann van Hall als dank voor de vele hulp van de kinderen bij de totstandkoming van het boek.
Het boek van Schaap is mede tot stand gekomen door een financiële bijdrage van het Stedelijk 4 en 5 mei Comité Zaanstad. Op de site van het Stedelijk 4 en 5 mei Comité Zaanstad is er meer actuele informatie te vinden. Het Stedelijk 4 en 5 mei Comité Zaanstad zit ook op Facebook.

bron: dichtbij.nl