Herdenking Februaristaking 26 februari

Op vrijdag 26 februari 2016 is het precies 75 jaar geleden dat in de Zaanstreek de Februaristaking plaatsvond. Dit herdenken we bij het monument op de Wilhelminabrug in Zaandam, naast het Zaantheater.

Met deze herdenking eren wij diegenen die op 25 en 26 februari 1941 het werk neerlegden in de Zaanstreek, uit protest tegen de vervolging van de Joodse landgenoten. De Februaristaking werd wereldwijd en symbool voor solidariteit, saamhorigheid, tolerantie, gelijkwaardigheid en de strijd tegen stigmatisering van bevolkingsgroepen.

Opkomen voor elkaar. Steun bieden aan een kwetsbare groep. Je stem durven laten horen. Dat is wat de Februaristakers massaal en openlijk deden. En dat is waar we, exact 75 jaar later, nog altijd een voorbeeld aan kunnen nemen. Tijdens de herdenking van de Februaristaking staan we daar samen met u graag bij stil. Bij wat solidariteit en tolerantie in 1941 betekenden, en wat het voor ons betekent.

Basisschool De Dijk Oost, die het monument heeft geadopteerd, zal met leerlingen van groep 8 op donderdag 25 februari om 11.15 uur de Februaristaking herdenken. Dit doen zij door het leggen van bloemen en het voordragen van enkele gedichten.

Vrijdag 26 februari 2016

Programma
vanaf 9.30 uur
Inloop in de foyer van het Zaantheater

9.50 uur
Naar het monument op de Wilhelminabrug
De klankschaal van het Mensenrechtenmonument wordt geluid

10.00 uur
Aankondiging van de minuut stilte door Mevrouw G.H. Faber, burgemeester van Zaanstad
Na het herdenkingsmoment is er gelegenheid tot het leggen van bloemen

10.10 uur
Terug naar het Zaantheater
Muzikale omlijsting door Mariëtte Gort (cello) en Joep van Beijnum (viool)

10.20 uur
Toespraak door de heer P.C. Tange, burgemeester van Wormerland

10.25 uur
Muzikale omlijsting door Mariëtte Gort (cello) en Joep van Beijnum (viool)

10.35 uur
Informele ontmoeting in de foyer

11.00 uur
Afsluiting