Februaristaking in Verzetsmuseum Amsterdam

Op 25 februari 2016 is het 75 jaar geleden dat er massaal werd gestaakt door de inwoners van Amsterdam. Zij protesteerden tegen de eerste Duitse razzia in Nederland, een paar dagen eerder, waarbij 427 jonge Joodse mannen waren opgepakt. De staking verspreidde zich de volgende dag naar andere steden en werd later bekend als de Februaristaking. Het Verzetsmuseum wijdt de komende weken extra aandacht aan deze belangrijke verzetsactie.

Dokwerkertjes

Van 18 februari tot en met 6 maart zijn in de entreehal van het museum zo’n 100 dokwerkertjes te bewonderen, gemaakt door kinderen. Het monument De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein staat symbool voor de Februaristaking. Met kunstdocent Marije van der Hoeven van de Stichting Kunsteducatie De Rode Loper op School maakten kinderen van drie basisscholen uit Amsterdam Oost de beelden, die samen een onverzettelijke groep vormen. Met dichter Jos van Hest schreven ze er gedichten bij als een ode aan De Dokwerker en aan de stakers die in 1941 in opstand durfden te komen.

STAAKT!! op 21 februari

Op 21 februari om 15.00 uur wordt de voorstelling STAAKT!! gespeeld in het Verzetsmuseum. STAAKT!! is een theatrale vertelling over de Februaristaking, geschreven door de theatermakers van Barbaren & Co. De voorstelling is gebaseerd op authentieke verslagen en getuigenissen over de gebeurtenissen die vooraf gingen aan de staking en de staking zelf. Barbaren & Co laat in woord, beeld en geluid een schets zien van het collectieve verzet in het Amsterdam van februari 1941, met situaties die ook vandaag de dag tot nadenken stemmen. Kaarten kosten €12,50 (inclusief museumbezoek). Reserveren is wenselijk via lezingen@verzetsmuseum.org

Aansluitend op de theatervoorstelling wordt om 17.00 uur een tentoonstelling van fotograaf Bernd Wouthuysen op het Jonas Daniël Meijerplein geopend door voormalig burgemeester Job Cohen. De fototentoonstelling gaat over de razzia van februari 1941.