Hannie Schaft-Herdenking op donderdag 8 maart 2012

Op donderdag 8 maart om 11.00 uur is de jaarlijkse Hannie Schaft-Herdenking bij het monument voor Jan Bonekamp en Hannie Schaft op de Westzijde in Zaandam. Op deze Internationale Vrouwendag wordt er een eerbetoon gebracht aan Hannie Schaft. 

Greet Plekker-Van Sante en de beheerder van de Eerebegraafplaats in Overveen, George ten Hoope, spreken bij het monument. Daarnaast spreken er kinderen van de Hannie Schaftschool. Zij onderhouden al jaren het monument. Na de minuut stilte leggen verschillende organisaties bloemen bij het monument. Daarna is er voor de aanwezigen de mogelijkheid tot het drinken van een kop koffie in De Vertoeving.

Na de herdenking vertoont de Stichting Monumenten Spreken een aantal documentaires, uit het project waar deze stichting mee bezig is. De films, waaronder die met Truus Menger en Arie Bakker over de aanslag op Ragut door Hannie Schaft en Jan Bonekamp zijn te zien in De Vermaning. Ook de documentaire over de doopsgezinde Geertje Pel-Groot die haar leven opofferde voor een Joods meisje is te zien. In De Vermaning is een plaquette ter herinnering aan deze heldhaftige vrouw.

Monumenten Spreken interviewt ooggetuigen van gebeurtenissen waarvoor de oorlogsmonumenten zijn opgericht. Uiteindelijk komt de 27-delige serie over drie jaar beschikbaar voor het onderwijs in de Zaanstreek via Stedelijk 4 en 5 Mei Comité Zaanstad. Op dit moment zijn ooggetuigen voor zes monumenten gefilmd,

Hannie Schaft, het meisje met het rode haar, raakt al in het begin van de Tweede Wereldoorlog betrokken bij het verzet. Ze ontvreemd persoonsbewijzen en bonkaarten voor onderduikers. In 1943 sluit ze zich aan bij de Haarlems tak van de Raad van Verzet. Zij werkt in het verzet vooral samen met de zussen Truus en Freddie Oversteegen en Jan Bonekamp.

Op woensdag 21 juni 1944 liquideren Hannie en Jan de Zaanse politiecommissaris Ragut vlakbij het monument. Ragut overlijdt ter plaatse, maar weet Jan Bonekamp in de buik te schieten. Hannie weet te ontsnappen, maar Jan wordt uiteindelijk opgepakt en sterft dezelfde dag in gevangenschap. Hannie wordt aan het eind van de oorlog gearresteerd en op 17 april 1945, ruim twee weken voor de bevrijding, gefusilleerd.