Dodenherdenking leeft bij steeds meer Zaankanters

Dodenherdenking 2014 kende een grote opkomst in Zaanstad. Vergeleken met andere jaren waren er meer mensen bij de verschillende herdenkingen. Wat ook opvalt is de steeds grotere groep jonge mensen en kinderen.

Toenemende belangstelling

Dodenherdenking op de Joodse Begraafplaats, Westzaan, Zaandam, Koog-Zaandijk, Assendelft, Wormerveer, Krommenie en Zaandam kende over de hele linie nog meer belangstelling dan de afgelopen jaren. Een trend die zich de laatste jaren manifesteert. De belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog neemt duidelijk toe. Zeker bij jongere generaties. Daarnaast zou de toegenomen spanning in de wereld en de afnemende tolerantie naar minderheden een rol kunnen spelen. Het motto ‚Dit nooit meer’ is weer zeer actueel.

Verzetsplantsoen publiek en Bruun Kuijt

Jubileumjaar

Volgend jaar is het zeventig jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Dat zal in heel het land en zeker ook in de Zaanstreek groots worden gevierd. Binnen het Stedelijk 4 en 5 Mei Comité en de aangesloten plaatselijke 4 Mei Comités zijn de voorbereidingen al lang begonnen. Naast veel plaatselijke activiteiten wil het Comité het bevrijdingsvuur naar Zaanstad halen. Daarnaast zal de stichting Monumenten Spreken documentaires over de Tweede Wereldoorlog in de Zaanstreek met lesmateriaal aan het Stedelijk 4 en 5 Mei Comité overdragen.