4 mei herdenking Joodse Begraafplaats

Een prachtige plek, een prachtige dag.
Jong en oud verzamelden zich hier om de Zaanse Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. 

De voorzitter van de Joodse Gemeente Noord Holland Noordwest, de heer R.D. Boas, opende de herdenking waarna Rabbijn S.Spiero een toespraak hield en een gebed deed voor de slachtoffers van de holocaust.

Wethouder E. Struijlaart zei in zijn toespraak: “Nog steeds sluiten wij mensen uit, nog steeds is vrijheid niet altijd en overal onverdeeld wederkerig, nog steeds is vrijheid niet vanzelfsprekend. Samenleven begint met elkaar te accepteren.” 

De voorzitter van het Stedelijk 4 en 5 mei Comité Zaanstad, Els Veenis-Kaak, las twee bladzijden uit het herdenkingsboek met de namen van Joodse slachtoffers uit Zaandam. Ze sloot af met het gedicht waarmee Sanne Bruinsma in 2001 de gedichtenwedstrijd van het Nationaal Comité 4 en 5 mei won.

Geen idee?!?!?!?!

Vertel mij hoe het was want ik was er niet bij.
Niet dat ik erbij wilde zijn
maar vertel mij hoe het was.
Vertel me hoe het voelde want ik heb het niet gevoeld.
Niet dat ik het wil voelen
maar vertel het me toch maar.
Vertel me, was je bang?
Of was je niet bang?
Ja natuurlijk was je bang,
……..of niet?

Vertel het mij……of wil je dat niet?
Maar vertel mij, hoe was dat gevoel?
Het hoeft niet, …..maar het mag.
Ik kan wel wat verzinnen maar dat is niet echt!
Want ik, ….ik kan het niet weten.
Of wel?
Nee toch? Ik kan dat niet.

Ik was er niet bij om te voelen wat jij voelde.
Ik heb geen idee!

Mae-Linn en Ilse van OBS De Dijk West lazen zelf geschreven gedichten voor, deze gedichten lazen ze ook voor bij de adoptie van het monument door hun school een aantal maanden geleden. Rabbijn S. Spiero zei nog een gebed, het Jizkor gebed. Hierna was er de mogelijkheid om bloemen bij het monument te leggen.