Adoptie monumenten en informatiebordjes geplaatst

De ochtend van de 4e mei was, doordat de basisscholen voor het eerst sinds jaren niet vrij waren, een opeenvolging van herdenkingen. Voorgelezen gedichten, sprekers van gemeentebestuur, het Hoekmanfonds en scholen maakten er bijzondere bijeenkomsten van.

De gedichten van de kinderen, zelfgemaakt, zijn terug te vinden op de site. U kunt ze dan rustig nalezen, want door verkeersgeluid was het niet altijd goed te verstaan.

Onthulling bordjes
Het eerste bordje dat werd onthuld was bij de Zaandamse Vermaning aan de Westzijde waar nu goed te lezen is dat er binnen een belangrijke maquette aan de wand hangt. Basisschool de Westerkim heeft die maquette over Geertje Pel-Groot al jaren geleden geadopteerd en onthulde het bord in de tuin.

In de Koog werd bij de fabriek van Tate&Lyle aan de wand van de receptie aan de straatkant  eveneens een bordje onthuld. Dit gebeurde door Basisschool de Golfbreker, die de plaquette binnen over het verzet van drie personeelsleden die dat met de dood moesten bekopen, hebben geadopteerd.

Het derde nieuwe bord verschijnt binnenkort op de buitenmuur van het Zaanlands Lyceum.

Nieuwe adopties
Er was ook sprake van drie nieuwe adopties, zodat nu alle Zaanstadmonumenten zijn geadopteerd. Dat waren achtereenvolgens het monument bij de Bonifatiuskerk door de naastgelegen Willibrordschool, de plaquette op de hoek van de Prins Hendrikkade door basisschool de Voorzaan (daarvoor had de Willibrordschool dat monument geadopteerd, maar dus nu verruild voor Bonifatius) en het monument in het Stadhuis door de basisscholen uit Westerwatering Het Baken en de Rietvink.

Het waren overal mooie en plechtige momenten.