Zaans Erfgoed pakt uit

ZAANDAM – Van donderdag 10 september tot en met zondag 13 september – en dus ook tijdens Open Monumentendag – ligt het Russische fregat Shtandart aan de Bodekade naast het Zaantheater. Vereniging Zaans Erfgoed organiseert rondleidingen op deze dwarsgetuigde houten driemaster in samenwerking met de bemanning.

SAIL gaat dit jaar helaas niet door, maar Open Monumentendag wel. Voor wie toch wil ervaren hoe het voelt om aan boord te zijn van een houten tallship, worden iedere dag van 12.00 tot 20.00 uur rondleidingen gegeven op het dek van dit unieke schip. De Shtandart is een replica van het eerste schip dat Czaar Peter de Grote bouwde na zijn studiereis naar onder andere Zaandam.

De kapitein en zijn bemanning heet u van harte welkom, neemt u mee terug in de tijd en laat u de bijzonderheden van dit prachtige tallship zien. Om verzekerd te zijn van een plek, moet u tijdig een starttijd voor de rondleiding reserveren. Tijdens de openstelling van de Shtandart kunt u op het terras en restaurant van het Zaantheater genieten van een hapje & drankje.

Volgens de richtlijnen van de RIVM is een reservering voor de rondleiding met uw naam, telefoonnummer en emailadres noodzakelijk. Ook mondkapjes zijn aan boord van de Shtandart verplicht. De rondleidingen starten op de Bodekade naast het Zaantheater. De kosten bedragen slechts € 5,- per persoon en kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Aanmelden kan via de website van de vereniging: www.zaanserfgoed.nl.

De openstelling van de Shtandart tijdens de Open Monumentendag op 12 en 13 september is uniek. Niet eerder kon een traditioneel houten zeilschip bezocht worden tijdens deze dagen. Het is een mooie aanvulling op het beperkt aantal monumenten dat dit jaar wordt opengesteld voor bezichtiging.