Theater na de Dam 2023

Theater na de Dam

Op 4 mei herdenken we de Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna. Na de herdenkingen in de Zaanstreek is het mogelijk een theatervoorstelling bij te wonen met als onderwerp de Tweede Wereldoorlog. Op vier plekken worden voorstellingen gehouden.

Het Zaantheater, Zaandam

De film: Vlucht

Op de avond van Nationale Dodenherdenking zetten theatermakers in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Dit gebeurt onder de noemer Theater na de Dam. Het Zaantheater brengt in dit kader de film VLUCHT. Het verhaal is geschreven en gespeeld door Eric Corton, die als voormalig ambassadeur van het Rode Kruis veel vluchtelingen sprak, vaak onder barre omstandigheden. Hun verhalen heeft hij vertaald naar het perspectief van leraar Nederlands Max, met kennis en een mening, die wegens censuur en repressie het moeilijkste besluit denkbaar moet nemen: hij vlucht.

De foyer van het Zaantheater gaat om 20.05 open voor publiek, zodat u ruim van te voren een kopje koffie kunt drinken en de gelegenheid heeft om buurt of leeftijdsgenoten, bekenden en onbekenden te ontmoeten.

Na afloop is er een nagesprek met Eric Corton en regisseur Benno Hoogveld.

Donderdag 4 mei 2023

Foyer open: 20.05 uur

Aanvang film: 21.00 uur Duur: 60 minuten plus gelegenheid tot napraten

Entree: €5,-, jongeren t/m 21 jaar €2,50
Klik voor meer informatie en het reserveren van kaarten.

 

Vermaning
Koog aan de Zaan, Lagendijk 34, 1541 KC Koog aan de Zaan

Voorstelling: (NIET) DOORVERTELLEN Een voorstelling tijdens Theater Na de Dam Zestien jongeren in een klaslokaal. Geschiedenisboeken vol met verhalen, die plots tot leven lijken te komen. Hoe zag Zaanstad er uit in tijden van oorlog? Hoe is het om te moeten onderduiken? En hoe bouw je een nieuw leven op als alles ineens anders is?

Jongeren van Theaterschool Theatermijn uit Zaandam vertellen verhalen over het leven tijdens en na de oorlog. Verhalen die aan hen zijn verteld door Zaanse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. Verhalen over opgroeien in oorlogstijd. Over onderduiken en verzet. Over “heel graag willen praten”

en ‘’vergeet het nou maar, het is voorbij.’’ Echte verhalen die we moeten blijven vertellen. Aan elkaar, in de klas en aan de volgende generatie.

Zestien jongeren in een klaslokaal, toen en nu. 80 jaar verschil, maar is er in de tussentijd wel echt zo veel veranderd?

4 mei 2023 om 21.00uur 5 mei 2023 om 14.00uur

Gratis

Aanmelden via www.theatermijn.nl

SPEL: Leerlingen Theaterschool Theatermijn

REGIE: Imme Scheffer, Max Wind en Coise van der Aart

MET DANK AAN: Zij, die hun ervaringen uit de oorlog met ons

wilden delen.

ORGANISATIE: Theatermijn in samenwerking met Stichting

Theater Na de Dam, de Kooger Vermaning en het 4 en 5 mei

Comité Zaanstad.

Westzaan, Het Reghthuys, Kerkbuurt 35.

Voorstelling “In de schaduw van het Achterhuis”

U bent van harte uitgenodigd om na de herdenking de voorstelling In de schaduw van het Achterhuis bij te wonen. De voorstelling start om 21 uur in het Reghthuys. Kaarten zijn te bestellen via ticketsreghthuys@gmail.com. De kosten zijn 17,50 euro.

In de Schaduw van het Achterhuis is een muzikale voorstelling die een persoonlijk familieverhaal vóór, in en na de oorlog vertelt, over hoe gewone mensen in uitzonderlijke omstandigheden kwamen. Ook 75 jaar later kennen weinigen deze geschiedenis, die zich afspeelde nabij het wereldberoemde Achterhuis.

De grootouders van violiste Sandra Kox raken bevriend met de ouders van Anne Frank, Otto en Edith Frank en met Miep en Jan Gies, de helpers van de onderduikers in het Achterhuis uit de Rivierenbuurt in Amsterdam. Passages in het dagboek van Anne verhalen over de geboorte van Sandra’s moeder, over haar opa maar ook de hond van de familie komt in beeld. Vooral gaat het verhaal over het leven van mensen dat, ondanks de verschrikkingen van de oorlog, toch gewoon doorging en over hoe te overleven.

Dramaturge Marianne van Vliet regisseerde de voorstelling op basis van het dagboek van Miep Gies, gesprekken met en herinneringen van de betrokkenen en fragmenten uit het dagboek van Anne Frank. Hendrik-Jan Bosma is verantwoordelijk voor de muzikale vormgeving en arrangementen, waarbij hij aansluit op de sfeer van de tekst; wrang, soms hoopvol, dan weer verstild, maar ook licht.

Elise Keep, zang

Carien van Opstal, verteller

Sandra Kox, viool

Evelien Dubbeldam, cello

Hendrik-Jan Bosma, piano

Marianne van Vliet, tekst en regie

Film na de Dam in de Frabriek in Zaandam

Voor het tweede jaar vertoont De Fabriek een Film na de Dam, opnieuw een film van de Oekraïense filmmaker Sergei Loznitsa, The Natural History of Destruction.

Sergei Loznitsa stelt in deze archieffilm de vraag: Is het moreel aanvaardbaar om een burgerbevolking in te zetten als oorlogsinstrument? De film ging in 2022 première op het prestigieuze filmfestival van Cannes.

Kaarten bestellen doe je HIER