Open Joodse Huizen 2017
Van oude verhalen nieuwe herinneringen maken in huizen met een joods verleden.
Op 29, 30 april, 3, 4, 5, 6 en 7 mei 2017 wordt voor de zesde keer Open Joodse Huizen georganiseerd. In 14 steden vinden herdenkingen plaats in woonhuizen en andere panden waar joodse bewoners, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd, woonden en werkten.
De deelnemende steden in 2017 zijn:
Amstelveen, Amsterdam, Bergen op Zoom, Den Bosch, Deventer, Gouda, Groenlo, Groningen, Hoorn, Utrecht, Vught, Winschoten, Winterswijk en Zaanstad.
In Amsterdam en Groningen wordt parallel aan Open Joodse Huizen ook Huizen van Verzet georganiseerd, waarin locaties met een verzetsverleden centraal staan.
In Open Joodse Huizen bieden huidige bewoners ruimte aan vroegere bewoners, getuigen, nazaten, oude en nieuwe buurtgenoten, kenners en belangstellenden om samen verhalen over de vroegere joodse bewoners te vertellen en zo nieuwe herinneringen te maken. Iedereen is welkom om te luisteren, mee te praten en te herdenken.
Het programma wordt georganiseerd door het Joods Cultureel Kwartier Amsterdam samen met lokale partners.
Nieuw in 2017
De ontmoetingen binnenshuis zullen meer dan voorheen via social media te volgen zijn. Social influencers gaan in deelnemende steden op pad om ervaringen via Instagram, Twitter, Facebook en YouTube met hun achterban te delen. Via een LiveWall kan iedereen via #OpenJoodseHuizen getuige zijn van de hoogtepunten van de programma’s uit het hele land.
Een greep uit de programma’s
3 mei
Schrijver Frans Pointl (1933-2015) dook als kleine jongen onder bij het gezin Besse-Koeter aan de UItweg 22 in Krommenie. Dit huis wordt nog steeds bewoond door de familie Besse. Familieleden die Frans gedurende die periode meegemaakt hebben delen op 3 mei hun herinneringen aan die tijd. David de Poel, schrijver van de biografie over Frans Pointl die dit voorjaar verschijnt, vertelt over het leven van Frans.
4 mei
Op 4 mei gaat Luc Stranders In Amsterdam in gesprek met Felix Rottenberg over zijn vader, die hoofd inkoop was bij de van oorsprong joodse HEMA. Locatie Oude Hoogstraat 18, nu Antiquariaat Kok, ooit het tweede filiaal van de HEMA.
Op 4 mei vertelt Félice Leendertz-Polak over de crèche Kindjeshaven (nu IJssalon Vorst) op de Prins Hendriklaan 4 in Utrecht. Hier vingen verzetsvrouwen Trui van Lier en Jet Berdenis van Berlekom joodse kinderen op om ze daarna onder te brengen op onderduikadressen. Félice Leendertz-Polak verbleef hier met haar broer enkele dagen voordat ze naar haar onderduikadres werd gebracht.
5 mei
Op 5 mei vertelt Dick Hulsman vanuit zijn geboortehuis over zijn vader en verzetsman Dirk Hulsman en de geheime zendmast die hij hier opzette, wat hij met zijn leven moest bekopen.
Locatie: Hermitage, Nieuwe Herengracht 14, Amsterdam
Over Open Joodse Huizen
Het project Open Joodse Huizen, in 2012 gestart in Amsterdam, sluit aan bij de interesse van veel bewoners en buurtgenoten in de joodse geschiedenis van hun huis, straat of buurt. Verschillende sprekers, onder wie overlevenden, buurtbewoners, historici en journalisten, vertellen hun verhaal over vervolging, oorlog, verzet én het leven voor- en na de oorlog.