4en5mei-zaanstad-herdenken-vieren-roosegaarde-levenslicht

‘Levenslicht’ is drie dagen in Zaanstad te zien

LEVENSLICHT is in ZAANSTAD te zien van zondag 26 januari tot dinsdagavond 28 januari.

Ieder jaar wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om mensen in de eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde.

Van de bijna driehonderd Joodse inwoners die in 1942 leefden in de gemeenten die nu Zaanstad vormen, stierven er tijdens de Tweede Wereldoorlog 174 een voortijdige dood. Zaandam was de eerste Nederlandse gemeente die in januari 1942 ‘Judenrein’ werd gemaakt. De getroffenen dienden binnen enkele dagen te verhuizen naar Amsterdam of kamp Westerbork, de voorportalen van onder meer Auschwitz en Sobibór. Kort na Zaandam volgde de ontruiming van de andere Zaangemeenten.

Met het project Levenslicht staat Zaanstad drie dagen stil bij de slachtoffers van de Holocaust, de massamoord op de Joodse bevolking tussen 1940 en 1945. Dit tijdelijke lichtmonument heeft tot doel om het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord. Het monument is zichtbaar in de gemeenten waar die vervolging plaatsvond. Het is een eenmalige aanvulling op de bestaande oorlogsmonumenten, zoals de verspreid door Zaanstad gelegde struikelstenen voor de Joden die de oorlog niet overleefden en het monument op de Joodse Begraafplaats aan de Westzanerdijk.

Op www.joodsmonumentzaanstreek.nl  kunt u uitgebreid zien wie dat waren.

In totaal zijn in de laatste week van januari verspreid over het land 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen zichtbaar, evenveel als er in Nederland verblijvende Joden, Roma en Sinti zijn omgebracht. Stenen waren en zijn belangrijk in de Joodse herdenkingstraditie.

bevrijding-herdenken-daanroosegaarde-gerdiverbeet-4en5mei

Bekijk fragment DWDD over ‘Levenslicht’