Koning opent tentoonstelling in Verzetsmuseum Amsterdam

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opent woensdagmiddag 22 april 2015 de tentoonstelling Geen nummers maar Namen in Verzetsmuseum Amsterdam. In de tentoonstelling staan Nederlandse politieke gevangenen centraal die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten in concentratiekamp Dachau. Door jongeren geschreven biografieën van voormalige gevangenen vormen het uitgangspunt van de tentoonstelling.

Tussen 1941 en 1945 zaten meer dan tweeduizend Nederlanders, voornamelijk verzetsmensen, gevangen in concentratiekamp Dachau. In de tentoonstelling laten aangrijpende persoonlijke verhalen en voorwerpen zien hoe zij probeerden te overleven in een kampsysteem dat was gericht op ontmenselijking. Jaap van Mesdag maakte muziek, Pim Boellaard had een dambord in de deksel van zijn kampkist, Lies Bueninck-Hendrikse hield een foto van haar dochtertje Joke verstopt, Willemijn van Gurp schreef een liederen- en psalmenboekje en Frits van Hall wist kleine reliëfs te maken.

Ontmoeting tussen generaties
Verhalen van oud-Dachau-gevangenen zijn de afgelopen jaren opgetekend door Nederlandse jongeren tussen de 16 en 19 jaar. Zij deden uitgebreid onderzoek, interviewden voormalige kampgevangenen of hun nabestaanden en bezochten de plekken waar zij gevangen zaten. In korte filmpjes vertellen jongeren in de tentoonstelling hoe de verhalen hen hebben geraakt. In samenwerking met Amnesty International belichten jongeren ook het lot van drie hedendaagse politieke gevangenen.

Interactief monument
Middelpunt van de tentoonstelling is een interactief monument voor alle Nederlandse gevangenen in Dachau. In het monument kan het publiek zoeken naar de personen achter de kampnummers. Wat was hun naam, wanneer kwamen ze in Dachau aan, hoe is het hen daar vergaan? Het Verzetsmuseum nodigt bezoekers ook uit informatie over oud-gevangenen toe te voegen aan het monument, zodat een steeds rijker beeld ontstaat.

70 jaar bevrijding
Ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding vinden diverse evenementen plaats in het kader van Geen nummers maar Namen. Daarbij werkt het Verzetsmuseum samen met scholen, organisaties van kampslachtoffers, herinneringscentra in Nederland en Duitsland en Amnesty International.

De tentoonstelling Geen nummers maar Namen  is van 23 april t/m 25 oktober 2015 in Verzetsmuseum Amsterdam te bezichtigen. Zie voor meer informatie www.verzetsmuseum.org