Koning opende tentoonstelling Verzetsmuseum
Koning Willem-Alexander heeft de tentoonstelling Geen nummers maar Namen – Nederlandse politieke gevangenen in concentratiekamp Dachau in Verzetsmuseum Amsterdam geopend. Door letterlijk nummers in namen van oud-Dachau-gevangenen te veranderen gaf hij de oud-gevangenen hun naam terug en verklaarde hij de tentoonstelling voor geopend.
Tussen 1941 en 1945 zaten ruim tweeduizend Nederlanders, voornamelijk politieke gevangenen, in concentratiekamp Dachau. Bij binnenkomst kregen ze een nummer; hun naam deed er niet langer toe. Door jongeren geschreven biografieën vormen de basis van de tentoonstelling.
Oud-Dachau-gevangene Willemijn van Gurp wist in Dachau onder meer te overleven door een liederen- en psalmenboekje te schrijven. Aan haar jonge biografen Jelle Braaksma en Jop Bruin was het de eer om de tentoonstelling samen met de Koning te openen. Jop Bruin vertelde dat ze er sinds het project een vriendin bij hebben: ‘Willemijn zet ons aan het denken waar het in het leven echt om gaat.’
Oud-Dachau-gevangene Ernst Sillem en zijn jonge biografen Sydney Weith en Tess Meerding vertelden eveneens over hun bijzondere samenwerking. Sydney gaf aan dat de positieve levenshouding van Ernst een grote inspiratiebron voor beide meiden is. De verbinding tussen de oude en jonge generatie maakt Geen nummers maar Namen tot een bijzonder project.
Na de openingshandeling bezocht Koning Willem-Alexander samen met directeur Liesbeth van der Horst en conservator Karen Tessel de tentoonstelling. In de tentoonstelling waren alle jonge biografen en zes oud-Dachau-gevangenen eveneens aanwezig. Samen stonden zij stil bij de indrukwekkende verhalen.