Herdenking Joodse slachtoffers Zaandam

Op vrijdag 3 mei werden op de Joodse begraafplaats aan de Westzanerdijk, de Joodse slachtoffers uit de Zaanstreek herdacht.

Van de afgevoerde Zaanse Joodse burgers kwamen er 171 om in de concentratiekampen. In 1990 onthulde Prins Bernhard het monument voor deze slachtoffers van de Holocaust. Het is een boek met de namen van de 171 omgekomen Joodse burgers van de voormalige Zaangemeenten. Iedere week wordt een pagina omgeslagen van het boek dat in het Stadhuis van de gemeente Zaanstad ligt.

Els Veenis-Kaak, voorzitter van het 4 en 5 mei comité Zaanstad, las op 3 mei 2013 een aantal namen voor uit het boek met de 171 omgekomen Joodse Zaankanters. Zij gaf daarmee symbolisch alle Joods-Zaanse slachtoffers hun naam terug.

Ruben Boas, voorzitter van de Nederlands Israëlische Gemeente Noord-Holland Noord-West, zei in zijn toespraak dat het een plicht blijft om de slachtoffers steeds weer te herdenken. De herinnering van wat er zich in de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld mag nooit vervagen, zodat dit niet nog een keer gebeurt.

Rabbijn Spiero bad in het Nederlands en in het Hebreeuws en wethouder Robert Linnekamp herdacht de slachtoffers namens de gemeente Zaanstad.