Films Monumenten Spreken

Op zondag 2 februari worden twee mini-documentaires van de Stichting Monumenten Spreken vertoond in het Zaans Museum. 

In het kader van de Holocaust Memorial Day (27 januari) worden er op zondag 2 februari om 14.00
twee mini-documentaires van de Stichting Monumenten Spreken vertoond in het Zaans Museum.

De eerste documentaire heeft betrekking op het monument voor de R.K. kerk Sint Odolphus in Assendelft. Dit monument is een eerbetoon aand e Assendelvers uit het zogenaamde ‘stille’ verzet. De Zaandammerweg kreeg in de oorlog niet voor niets de bijnaam ‘Jodenbreestraat’: er zaten onderduikers in vrijwel elke boerderij. Ook waren er in het dorp mensen actief in het verzorgen van voedsel en etensbonnen, het bezorgen van illegale krantjes en het doorseinen van berichten naar Engeland. Stil verzet was niet ongevaarlijk. Mensen die werden opgepakt moesten vaak naar de concentratiekampen en niet iedereen kwam daarvan terug.

De tweede documentaire is gemaakt naar aanleiding van het monument dat zich in het stadhuis van Zaandam bevindt. Daar ligt in een glazen vitrine een boek met daarin de namen van 169 Joodse inwoners van de zeven voormalige Zaangemeenten die in de oorlog zijn vermoord. Voor de oorlog woonden er 320 Joden in de Zaanstreek, daarvan zijn er dus 169 niet teruggekeerd.

De films worden zonder inleiding vertoond en zijn vrij toegankelijk. Als u ook het museum wilt bekijken dan moet u wel een kaartje kopen of uw museumjaarkaart laten zien.