De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen

Op initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Stichting Musea en Herinneringscentra ’40-’45 presenteren 25 oorlogs- en verzetsmusea zich met een gezamenlijke tentoonstelling in de Kunsthal te Rotterdam. Te zien t/m 5 mei 2014.

100-voorwerpenOp 5 februari 2014 opent in de Kunsthal Rotterdam ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen’. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee naar de tijd van de Tweede Wereldoorlog aan de hand van 100 bijzondere voorwerpen. De zorgvuldig gekozen voorwerpen, afkomstig uit vijfentwintig Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, vertellen ieder een eigen verhaal. Ook het Nederlands publiek heeft voorwerpen aangedragen, hiervan zijn er vijf geselecteerd voor de tentoonstelling.

Bijzondere verhalen
Achter elk voorwerp schuilen tal van gebeurtenissen die persoonlijke herinneringen, emoties, huivering en ontroering opwekken aan de roerige jaren van 1940-’45. Zoals de capitulatievlag die sergeant-majoor Gerrit van Ommering op de dag van het bombardement op Rotterdam maakte van een snel weggepakt laken vol bloedspetters en een bezemsteel. Of het vermommingsbrilletje dat de roodharige verzetsstrijdster Hannie Schaft gebruikte en het kindertruitje dat een moeder tijdens de koude hongerwinter breide van jarenlang opgespaarde hondenharen.

Voor jong en oud
Deze tentoonstelling geeft de oorlog voor jong en oud een betekenisvol gezicht, en is een uniek samenwerkingsverband tussen vijfentwintig Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Ad van Liempt, televisiemaker en bekend van vele publicaties op het gebied van de Tweede Wereldoorlog, treedt op als gastcurator. Bij de tentoonstelling wordt een uitgebreid programma voor scholen georganiseerd.

Landelijke bijeenkomst lokale comités
Sinds 2011 houdt het Nationaal Comité 4 en 5 mei regionale bijeenkomsten voor lokale comités. De belangstelling en het enthousiasme om ervaringen en ideeën uit te wisselen is groot. In het kader van de tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen‘ organiseert het Nationaal Comité 4 en 5 mei een landelijke bijeenkomst voor alle organisatoren van herdenkingen en vieringen. Deze bijeenkomst zal plaatsvinden op zaterdag 8 februari 2014 in de Kunsthal in Rotterdam en wordt voorgezeten door Jeroen Overbeek (journalist, en presentator NOS). Het Stedelijk Comité 4 en 5 mei Zaanstad zal die dag uiteraard ook aanwezig zijn. Els Veenis-Kaak, voorzitter van het Stedelijk Comité 4 en 5 mei Zaanstad zal die dag ook haar medewerking verlenen aan de workshop ‘samenwerken met de gemeente’.