Johannes Antonius Jacobs. (    -10-1913 tot 09-09-1944)

Jacobs werd  geboren in Someren  in oktober 1913. Hij was machinist stoker van beroep en getrouwd met Maria Anna Berkhout.

Jan Jacobs werd pontbaas  van de Pont over het Noordzeekanaal van Buitenhuizen naar Spaarnwoude. Jacobs stierf op 9-9-1944 als gevolg van een beschieting van de pont van Buitenhuizen door de Engelsen. Hij werd in de stuurhut dodelijk getroffen op die 9e september in 1944.

Naderhand werd de kajuit met een stalen zonnescherm afgeschermd zodat de stuurhut niet direct meer kon worden getroffen. In de hongerwinter verdween de pont uit de vaart.

De man van Tiny de Vries , Jaap Reijne woonde naast pontbaas Jacobs bij Buitenhuizen aan het kanaal en hij hoorde terwijl hij aan het spelen was via een roeptoeter dat Jacobs was beschoten op de pont en dood was. Er stonden in die tijd nog meerdere woningen aan het kanaal bij de Pont, die bij verbreding van het kanaal na de oorlog zijn verdwenen. Tiny is de dochter van Willem de Vries, boer aan de Zaandammerweg die in de oorlog ook Joden verborgen hield en aan het woord komt in de film van monumenten spreken over het oorlogsmonument in Assendelft.