Dirk Kleiman

Dirk Kleiman werd geboren op 20-01-1886 in Koog aan de Zaan en hij is omgekomen in een tuchthuis te Waldheim op 15-03-1945, 59 jaar oud.
Dirk Kleiman en Hans Fuykschot vervalsten papieren bij Kleiman Litho Zaanlandia in Zaandijk. Dirk Kleiman Hz, fabrikant, steendrukker, drukkerspatroon, lid van de ARP en de gereformeerde kerk, verzetsstrijder, lid van de groep Kleiman die voor de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers LO-Wormerveer werkte, eigenaar van de drukkerij Litho-Zaanlandia in Zaandijk.

De Zaanse verzetsstrijders Kleiman en Brasser hielden zich vanaf het eerste uur bezig met vervalsen en stonden in contact met de Amsterdamse kunstenaars Gerrit Jan van der Veen, Willem Arondéus en drukker Frans Duwaer. Kleiman leverde de clichés voor de vroegere kop van Trouw, de bekende kop met de afbeelding van Koningin Wilhelmina.

trouw-wilhelmina-drukker-kleiman

Om aan gegevens te komen werden in zwembaden, kleedkamers en andere gelegenheden veel persoonsbewijzen gestolen. Schaalvergroting van het vervalsen was nodig toen duidelijk werd dat de Duitsers jacht maakten op joodse burgers en mannen voor de Arbeitseinsatz. Dirk Kleiman werkte samen met zijn buurman Piet Vink, directeur van clichéfabriek De Boer en Vink in Zaandijk. Hans Fuykschot, die als etser bij De Boer en Vink werkte, hielp mee.

Voorjaar 1943 stelde Kleiman 5.000 valse bruine Ausweise samen, een papier met een bruine rand voor personen die door het arbeidsbureau waren vrijgesteld van tewerkstelling in Duitsland. De Ausweise werden geleverd aan verscheidene verzetsgroepen. Wellicht zou uit de samenwerking met de Persoonsbewijzencentrale (PBC) een verzetsorganisatie zijn ontstaan zoals LO als Kleiman op 1 oktober 1943 niet met een aantal van zijn afnemers en medewerkers was gearresteerd. Door verraad. De betrokken ambtenaar Hoogenboom Bruin Slot had bij arrestatie een lijst met namen in zijn tas, waaronder die van Gerrit Cornelis Huig, Kleiman en Hans Fuykschot. Dirk was een dapper man. Nooit heeft hij in de ellende van gevangenschap zijn daden betreurd. Aan vrouw en kinderen schreef hij: “Ik heb altijd geweten, wat ik riskeerde. Maar ik moest dit doen. Nu is het gekomen, wat mij boven het hoofd hing. Daarom mag ik nu niet treuren. En daarom mogen jullie het ook niet doen”.

Allen werd een tuchthuisstraf opgelegd; Dirk Kleiman tot tien jaar; Klaas Versnel tot acht jaar, Piet Vink en Hans Fuykschot tot vijf jaar en Gerrit Huig tot twee jaar. Fuykschot en Kleiman overleefden hun verblijf in de Duitse tuchthuizen niet. Dirk Kleiman onderging op 15 maart 1945 om acht uur een dodelijke gif-injectie in de gevangenis te Waldheim bij Leipzig. Twee maanden later overlijdt zijn vrouw Grietje Kleiman -Van Omme aan de gevolgen van kanker. Het lichaam van Dirk Kleiman is nooit terug gevonden.

Zijn naam staat op een grafsteen op het kerkhof van Zaandijk.