Catrinus Douma

Catrinus is 27 jaar geworden. Hij werd geboren op 6 juni 1917 te Ee in Groningen, later als handelaar in granen e.d. gaan werken en wonen in Slootdorp (Noord Holland)
Hij is overleden op 9 februari 1945 te Zaandam na executie aan de Prins Hendrikkade.

Hij ligt begraven op de Erebegraafplaats Bloemendaal in Overveen.

Zijn naam staat ook op het oorlogsmonument in Wieringerwerf: Catrinus Douma. Tijdens WO2  is hij een van de leidende figuren van het georganiseerde verzet in de Wieringermeer. Zijn illegale werk wordt hem fataal. Op 31 januari wordt hij in Middenmeer op de beurs gearresteerd en naar Amsterdam overgebracht. Daar wordt hij opgesloten in de gevangenis aan de Weteringschans.

Op 6 juli 1917 wordt in het gehucht Dijkshorne onder Ee in Friesland een vierde zoon geboren in het gezin van Jan Douma, dijkwerker en “lyts boer” (keuterboer) en Elisabeth de Roos; ze noemen hem Catrinus. Na de lagere school gaat hij naar de ULO in Dokkum, doet naderhand ook nog een cursus Landbouwkundig Bedrijfsleider. Hij werkt bij een handelshuis uit Groningen als vertegenwoordiger. Als zodanig is hij werkzaam in de graanhandel, handelt in zaaizaden, pootgoed en bestrijdingsmiddelen.

Ondertussen heeft hij Emmy Vellinga van Schiermonnikoog leren kennen. In mei 1937 vestigt hij zich in Slootdorp als commissionair bij Koolhaas Zaadhandel. Hij is in de kost bij de familie Van der Beek aan de Koningin Emmaweg 3. Ook Emmy, zijn meisje komt naar de Wieringermeer en is in dienst bij de familie Nicolai aan de Wierweg.  Ze verloven zich op 31 juli 1943.

Ondertussen heeft hij Emmy Vellinga van Schiermonnikoog leren kennen. In mei 1937 vestigt hij zich in Slootdorp als commissionair bij Koolhaas Zaadhandel. Hij is in de kost bij de familie Van der Beek aan de Koningin Emmaweg 3. Ook Emmy, zijn meisje komt naar de Wieringermeer en is in dienst bij de familie Nicolai aan de Wierweg.  Ze verloven zich op 31 juli 1943. Met name in de hongerwinter van 1944-1945 werden veel voedseltransporten, veelal met vervalste Duitse papieren, uitgevoerd. Controleurs van de Controledienst voor de Voedselvoorziening moesten in de oorlog de voorraden in de polder bijhouden en tellingen verrichten. Granen, peulvruchten, kippen, vee, alles werd geteld. Maar wat, veelal met opzet, niet geteld werd, of zogenaamd gestolen was, werd op- en doorgegeven aan Catrinus Douma. En deze regelde er een heel andere bestemming voor.

Heeft u aanvullingen of correcties, laat het ons vooral weten via info@4en5meizaanstad.nl