Plantsoen van het Verzet, een algemene herdenkingsplaats
Het grote beeld in het Plantsoen van het Verzet is er niet om een specifieke gebeurtenis op die plek te herdenken. Het beeld werd op 4 mei 1948 onthuld ter nagedachtenis aan alle Zaandammers die in de oorlog omkwamen.
Belangrijke plek tijdens de Dodenherdenking op 4 mei
Nog steeds is 4 mei in het hele land de dag van de Dodenherdenking. Ook bij dit Zaandamse verzetsbeeld komen jaarlijks honderden mensen bijeen. Waaronder steeds meer jongeren. Bij deze herdenking luiden traditiegetrouw de kerkklokken tot klokslag acht uur ’s avonds. Dan volgt twee minuten stilte gevolgd door het Wilhelmus. Ter nagedachtenis worden de namen van de omgekomen mensen opgenoemd en zijn er één of meerdere toespraken.
Herdenken van slachtoffers sinds WOII
Tijdens de officiele Dodenherdenking worden niet alleen de slachtoffers herdacht die in de Tweede Wereldoorlog (WOII) zijn gevallen. We herdenken iedereen die sinds WOII in oorlogsgebieden over de hele wereld en tijdens vredesmissies omkwamen.
Nog steeds worden op de wereld volken onderdrukt en zijn er landen waar mensenrechten worden geschonden. En nog altijd is er sinds WOII wereldwijd geen dag zonder oorlog geweest. Ook daar staan we op 4 mei bij stil.
Op het monument staat ook een zestal veel eerder, in 1813 tijdens de Franse bezetting geëxecuteerde Zaandammers op. Het monument werd opgericht ten behoeve van 23 verzetsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Hieronder kan op de namen worden geklikt om meer over hun achtergrond te weten te komen. Voor aanvulling of wijziging houden we ons aanbevolen.
Het beeld in Zaandam is ontworpen door Theo van Reijn en met donaties betaald.
Bekijk hier de documentaire die Monumenten Spreken maakte naar aanleiding van dit monument.