Symbool van recht en rechtvaardigheid

Het algemeen herdenkingsmonument in Wormerveer aan de Zaanweg ter hoogte van de Stationsstraat stelt Vrouwe Justitia voor. Een vrouw met een blinddoek en een weegschaal. Zij is het symbool van recht en rechtvaardigheid. Recht en rechtvaardigheid met betrekking tot het grootschalig onrecht, de willekeur en de grove schending van mensenrechten waaraan de Duitsers zich schuldig maakten.

Nazi-Duitsland, symbool voor verschrikking en onderdrukking

De Duitsers waren niet zomaar een tegenstander in een doorsnee gewapend conflict waarin twee partijen vechten en beiden schuld hebben. Vanaf het moment dat Hitler’s Nazi-partij in 1933 de macht greep was zij vastbesloten het Duitse volk en naderhand ook het volk in andere landen hun nationaal-socialistische gedachtegoed op te dringen. Hitler voerde een dictatoraal bewind waarin hij alles wat hem in de weg stond uit de weg ruimde. Geweld nam de plaats in van rechtvaardigheid. Zijn onbegrensde alleenheerschappij verving de democratie.

Onder het bewind van Nazi-Duitsland werden vooral de joden het slachtoffer van zijn verwerpelijke en gewelddadige ideologie. Als ‘onzuiver ras’ werden joden eerst in Duitsland en later ook in Nederland en andere landen geïntimideerd, achtergesteld, vervolgd en uiteindelijk op transport gesteld naar de concentratiekampen in Duitsland, Polen en Oostenrijk. Daar wachtte de meesten een gruwelijke dood door zware lichamelijke arbeid of in de gaskamers. Hetzelfde lot trof Roma, Sinti en homoseksuelen.

Dit door G.Brinkgreve en E.H.C. Janssen ontworpen monument is in 1949 geplaatst.

Bekijk hier de documentaire die Monumenten Spreken maakte naar aanleiding van dit monument.