21-assendelft-odulphuskerkEerbetoon voor het ‘stille’ verzet

Het permanente herdenkingsmonument voor de R.K. Kerk Sint Odulphus in Assendelft is een eerbetoon aan de Assendelvers die in het zogenaamde ‘stille’ verzet actief zijn geweest. Een aantal van hen is verraden. Zij werden door de Duitse bezetter bij het voormalige raadhuis bij elkaar gebracht en van daaruit afgevoerd en op transport gezet. Geen van hen is naar Assendelft teruggekeerd.

De betekenis van het herdenkingsmonument

Het Comité 1940-1945 te Assendelft besloot in 1994 een permanent gedenkteken op te richten. Als plaats is gekozen voor de plaats waar jaarlijks de Dodenherdenking plaats vindt: voor de R.K.Kerk Sint Odulphus in Assendelft.

De sculptuur van roestvrij staal is ontworpen door de Assendelftse kunstenaar Bert Neelen. Het is een licht gebogen vertikaal teken, verdeeld in vijf stukken, om de oorlogsjaren te symboliseren. De gebogen lijn heeft het karakter van ’teweer stellen’ (verzet). Dit vertikale teken staat op een ruitvormig, groter verhoogd plateau. Dit plateau wordt omgeven door muurtjes. Op de muur achter het sculptuur is plaats gemaakt voor een plaquette met namen en tekst. In diezelfde muur is door een opening een bolvormige buxus zichtbaar. Dit staat symbool voor vrede.

De namen op de plaquette zijn:

L.Bax E.P.H. Buijck C.W. Kokkelink K. Veenis
L.Blommaert C. de Graaf R.H. Kokkelink G. van ’t Veer
P.C. Bonkerk J.A. Jacobs A. Kranenburg B. Vrolijk
P. Boon J. Kok Th. Rijkhoff K. Winter

Bekijk hier de documentaire die Monumenten Spreken maakte naar aanleiding van dit monument.

21-assendelft-odulphuskerk_1