Cornelis Yno George Dijksterhuis 

Cornelis is 23 jaar geworden.

Geboren op 1 september 1921 te Groningen
Overleden op 11 oktober 1944 te Wormerveer

Cornelis was student en lid van het verzet. Hij ontving daarvoor het Verzetsherdenkingskruis.

Een straatnaam in Osdorp draagt zijn naam; hij was als oud VU student actief voor verzetskrant Trouw. Cornelis Yno George Dijksterhuis gebruikte tijdens de oorlog de schuilnaam Leo.

cornelis-yno-dijksterhuis

Cornelis Dijksterhuis

Hij was Gereformeerd. Zijn vader (Pieter Heertje Dijksterhuis) ook actief in verzet werd geëxecuteerd in Westerbork op 26 oktober 1944 ! Cornelis was lid van de verzetsgroep IP Trouw. Zijn standplaats was Groningen, maar hij werd in Amsterdam aangehouden, waar hij ook woonde (Breestraat 68) .

Tijdens de Tweede wereldoorlog brachten Zaanse verzetsstrijders meer dan twintig collaborateurs, zwarthandelaren en andere gevaarlijk geachte personen om het leven. Een van hen was Jan Willem Bouwens. In 1944 waarnemend inspecteur bij de Wormerveerse politie. Op zaterdag 7 oktober werd hij op de Zaanweg ‘terechtgesteld’, zoals de illegaliteit het noemde. ‘Als reactie daarop werd Dirk Hofland op 11 oktober op de Zaanweg gefusilleerd, samen met vier niet-Zaankanters: de Trouw-medewerkers Jan Goldschmeding (Amsterdam, 23-2-1921) en Cornelis Yno George Dijksterhuis (Groningen, 1-9-1921), alsmede Beene Dijkstra (Amsterdam, 29-7-1915) en Jan van der Weerd (Kampen, 22-5-1891).