Op zaterdag 20 april tijdens Open Joodse Huizen/ Huizen van verzet 2024 vertelt Filip Bloem over een van de belangrijkste Zaanse verzetsmensen Jan Brasser, alias Witte Ko. Jan Brasser zat tijdens zijn verzetswerk langdurig ondergedoken in Vlietsend 51 in Krommenie en was actief in het verzet door heel Noord-Holland. Filip Bloem schreef er een boek over, wat in februari 2023 is verschenen.

Na het verhaal van Filip Bloem worden twee schilderijen onthuld van het Roze Verzet. Dit wordt gedaan door Frank Vos die hiermee De Zaanse Regenboog vertegenwoordigd. Hierbij zullen ook twee nabestaanden van verzetsstrijders Cook Brummer en Mijndert van der Horst aanwezig zijn. De schilderijen worden toegevoegd aan een serie van schilderijen, met onder andere Frieda Belinfante en Willem Arondeus, die in Amsterdam ontstond.

Waardevolle momenten om samen te beleven op zaterdag 20 april vanaf 10.15 uur in de Nicolaaskerk in Krommenie aan het Kerkplein 1.

Meer weten? Lees het boek van Filip Bloem over Jan Brasser door het te bestellen via: De onvermoeibare Brasser | Uitgeverij Noord-Holland (uitgeverij-noord-holland.nl) of doe dit bij de lokale boekhandel. De website Roze in Verzet vertelt meer over verzetshelden met homoseksuele oriëntatie en over de serie schilderijen die hierboven genoemd wordt.