20 april is een geslaagde dag geworden met bijna 200 bezoekers op 5 adressen. Hieronder een sfeerimpressie van de dag.
Bijeenkomst over Jan Brasser en onthulling 2 schilderijen uit het Roze Verzet.
Bijeenkomst met Bettina Drion en Marion Swaap.
Bijeenkomst met Dorothee van Os.
Bijeenkomst bij Pipoos.
Bijeenkomst Twentse Bank
Het team van de Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet bestaat uit:
Marc van der Geer, Dick van der Geer, Lottie Sluit, Maaike Haas, Linda de Ruiter en Rina Schenk.
Woonplaats: Krommenie
Adres Hervormde Nicolaaskerk Kerkplein 1 Krommenie
Datum 20 april 2024
Tijden 10.30 uur tot 11.30
Jan Brasser was een belangrijk verzetsman uit Noord-Holland. Hij organiseerde en voerde talloze verzetsacties en zorgde voor voedselbonnen voor onderduikers. Filip Bloem schreef een boek over hem en komt vertellen over de Krommeniese jaren van Witte Ko, de verzetsnaam van Jan Brasser.
Na afloop worden portretten onthuld van twee Zaanse verzetsmensen, die gerekend worden tot het Roze Verzet.
Rolstoeltoegankelijk: ja
Foto: website ONH.nl
Woonplaats Zaandam
Adres Gedempte Gracht 16 in winkel Pipoos
Datum 20 april 2024
Tijden 10.00 uur tot 11.00 uur en 11.30 uur tot 12.30 uur
Arnold Vet zette op de Gedempte Gracht 16 de goud- en zilverwinkel Salomon I. Vet voort. Zij waren zeer deskundig, wonnen prijzen en werkten voor bekende Nederlanders. Het hele gezin Arnoldus (‘Nol’) Vet, Betty (‘Betsie’) Vet-Weinberg en dochter Julie Rika Vet werd vermoord. Struikelstenen voor de deur aan de Gedempte Gracht herinneren daar aan. Jeanne van Ammers en Arno Bruitsman maakten een prachtig boek over de zilversmid en vertellen over het tragisch lot van de familie Vet. Dit vindt plaats in de winkel van Pipoos, Ged. Gracht 16 te Zaandam.
Rolstoeltoegankelijk: ja
Foto Gemeentearchief
Woonplaats Zaandam
Adres Westzijde 114 Twentse Bank
Datum 20 april 2024
Tijden 10.00 uur tot 11.00 uur en 11.30 uur tot 12.30 uur
Het gezin Snoek – bekend van de stoffenzaak op de Westzijde en de markt – kwam na de gedwongen verhuizing uit Zaandam in Westerbork terecht. Het werd daar tijdelijk uit gevangenschap ontslagen, dook vervolgens onder en overleefde zo de Jodenvervolging. Het belangrijkste onderduikadres was de Twentsche Bank op de Westzijde 114. Daar woonde sinds 1941 bankdirecteur G. Prast met zijn echtgenote M. Prast-Warnink, vijf zoons en een dochter (Agaath) Het onderbrengen van de familie Snoek was hen gevraagd door de Zaanse bankier en verzetsman Walraven van Hall. Max Snoek – zijn vader “Sjakie” zat hier in onderduik – en Erik Tamboer – zoon van Agaath – vullen het verhaal aan van uit de familiegeschiedenissen.
Foto, Gemeentearchief
Rolstoeltoegankelijk: nee
Woonplaats Zaandam
Adres Halstraat 7
Datum 20 april 2024
Tijden 13.30 uur tot 14.30 uur en 15.00 uur tot 16.00 uur
Vanaf 1942 probeert de nationaal-socialistische bezetter in toenemende mate om Nederlandse mannen in te zetten aan het Duitse arbeidsfront. Waar dat eerst vrijblijvend gaat, wordt deze inzet vanaf begin 1943 verplicht voor mannen van 18-35 jaar. Voor de Zaanse illegaliteit is dat reden om een poging te doen de administratie van het Gewestelijk Arbeidsbureau in Zaandam te vernietigen. Het initiatief komt van de voormalige Arbeidsbureau-medewerker Frans van Os. Zijn dochter vertelt het verhaal van haar vader in de woning waar Brandweercommandant J. Koelewijn woont op Halstraat 7. Op een steenworp afstand van het Arbeidsbureau ziet hij de vlammenzee, maar wacht met uitrukken tot hem een officieel alarm bereik
Rolstoeltoegankelijk: nee
Foto: website meitotmei.nl
Woonplaats Zaandam
Adres Prins Hendrikstraat 139
Datum 20 april 2024
Tijden 13.30 uur tot 14.30 uur en 15.00 uur tot 16.00 uur
Geertje Pel neemt in 1942 de Joodse baby Marion Swaab in haar gezin op. In februari 1944 wordt ze gesommeerd om met het kindje op het bureau van de Sicherheitsdienst te verschijnen. Politieman Hendrik van der Kraan die tegenover de familie Pel aan de Prins Hendrikstraat woont, heeft haar aangegeven. Geertje gaat met Marion in de kinderwagen en haar dochter Trijnie naar de Zaandammerboot aan het Vissershop. Op de Zuiddijk nemen ze afscheid. Geertje gaat alleen naar Amsterdam. Trijnie wandelt met Marion de andere kant op. De baby wordt elders in veiligheid gebracht. Geertje meldt zich bij het bureau aan de Amsterdamse Euterpestraat. Ze komt uiteindelijk terecht in het vrouwenkamp Ravensbrück waar ze op 20 februari 1945 wordt vermoord in de gaskamer. Bewoonster Bettina Drion schreef (samen met Hans van den Pol) de roman De engel en de adelaar, die zij baseerden op deze oorlogsgeschiedenis. De auteur vertelt erover in haar huis tijdens de Open Joodse Huizen.
Rolstoeltoegankelijk: nee
Foto: De Orkaan.nl