Wraak voor de dood van politieman Bouwens

De vijf mannen die op het herdenkingsmonument worden genoemd zijn op 11 oktober 1944 gefusilleerd. Deze fusillade was een represaille van de bezetter. Uit wraak voor de terechtstelling van politieman Bouwens, een agent die volgens het verzet ‘heulde’ met de Duitse bezetter. Dit monument staat vlakbij het vroegere gemeentehuis van Wormerveer.

17-wormerveer-zaanweg-to-86Veilig stellen van het bevolkingsregister

Gemeentehuizen waren vaak een belangrijk doelwit van het verzet. De reden was dat de Duitse bezetter aan de hand van het bevolkingsregister kon controleren wie wel of geen jood was. Ook werd het bevolkingsregister gebruikt om mensen voor Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland, aan te wijzen.

Bij een overval op het gemeentehuis van Wormerveer heeft het verzet het bevolkings-register in beslag genomen. Acht aanwezige ambtenaren werden in de kluis opgesloten. De overvallers bonden de NSB-burgemeester vast en rolden hem in een vloerkleed. Als de vulling in een oubliewafel, een ijsje. Sindsdien had die burgemeester de bijnaam ‘Piet Oublie’.

Het verzet stopte het bevolkingsregister in juten zakken en verborgen het tijdelijk op de zonder van de toenmalige christelijke school aan de Wandelweg. Na de oorlog kwamen de verstopte papieren weer tevoorschijn.

De vijf gefusilleerde mannen zijn:

Dirk Hofland geb. 17-12-1893 te Krommenie
Beene Dijkstra geb. 29-07-1915 te Amsterdam
Jan van der Weerd geb. 22-05-1891 te Kampen
Jan Goldschmeding geb. 23-02-1921 te Amsterdam
Cornelis Dijksterhuis geb. 01-09-1918 te Groningen

Bekijk hier de documentaire die Monumenten Spreken maakte oer dit monument.