Mevr. Pel Groot

Opgepakt om de zorg voor een baby

Weduwe Geertje Pel-Groot woonde met haar vier kinderen aan de Prins Hendrikstraat in Zaandam. Zij ontfermde zich in 1942 over de joodse Marion Swaab, een baby waarvan de moeder in een concentratiekamp in België zat en de vader was gevlucht naar het neutrale Zwitserland.

De NSB-politieman Hendrik van der Kraan, die schuin tegenover haar woonde verraadde Geertje Pel-Groot. Hij ontving daar geld voor van de nazi’s. Het zogenaamde kopgeld bedroeg meestal fl. 7,50 per aangegeven Joodse inwoner. In februari 1944 moest ze zich met de peuter melden bij de Sicherheitsdienst in Amsterdam. Ze ging samen met haar dochter Trijntje en Marion in de kinderwagen op weg. Maar bij het Vissershop stuurde ze Trijntje met de kinderwagen linksaf. Zelf ging ze rechtsaf naar de aanlegsteiger waar de boot naar Amsterdam vertrok. Geertje Pel-Groot keerde niet meer terug.

Gedenkplaat in de Doopsgezinde kerk

Geertje Pel-Groot kwam via kamp Vught in concentratiekamp Ravensbrück terecht, waar ze op 20 februari 1945 werd vermoord in de gaskamer. Haar vier kinderen hoorden dit pas na de bevrijding. Als lid van de Doopsgezinde gemeente in Zaandam kreeg ze een gedenkplaat in de Doopsgezinde kerk.

Uiteindelijk is de kleine Marion in een ander gezin ondergebracht. Na de oorlog bleken haar ouders nog te leven. Zij haalden Marion op en verhuisden met hun dochtertje naar Amerika. Marion keerde als volwassen vrouw terug naar Nederland. Hendrik van der Kraan werd na de oorlog gearresteerd en overleed in 1955 in gevangenschap.

Tijdens Holocaust Memorial Day op 27 januari 2013 ontvingen Geertje Pel-Groot en haar dochter Trijnie Pfann-Pel op aanvraag van Marion Swaab de Yad Vashem medaille. Hun naam staat vanaf dan met ruim 5.000 andere Nederlanders op de eremuur van Yad Vashem in Jeruzalem gebeiteld.

Op de foto ziet u de gedenkplaat voor Geertje Pel-Groot.

Mevr-Pel-Groot-2

Bekijk hier de docuemtaire die Monumenten Spreken maakte naar aanleiding van dit monument.