Zaanse dichters schrijven poëzie bij lokale oorlogsmonumenten

Bij diverse oorlogsmonumenten staan we op 4 mei stil bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Omdat het dit jaar zeventig jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd, schreven Zaanse dichters poëzie bij alle 28 lokale monumenten.

Op initiatief van stadsdichters Kees-Jan Sierhuis en Mandy Pijl en Gerrit van den Nieuwendijk van het Stedelijk Comité 4 en 5 mei Zaanstad, schreven leden van de Zaanse Dichterskring, maar ook andere bekende dichters, gedichten bij de monumenten in Zaanstad, Wormerland en Oostzaan.

“Er zijn schurende gedichten geschreven, maar ook ontroerende en verstillende poëzie,” vertelt Van den Nieuwendijk, zelf ook een van de dichters. “Het was een schrijfproces waar alle dichters flink mee hebben geworsteld. Soms moest het echt uit de tenen komen. Want vat verzet, heldenmoed, angst en moord maar eens samen in één gedicht.”

De gedichten zijn volgens Van den Nieuwendijk in de eerste plaats een eerbetoon aan de oorlogsslachtoffers. “Bij dit project gaat het niet om de dichters, maar om hen die hun leven hebben gegeven. Ook houdt de poëzie ons voor: wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst.”

De gedichten zijn in beperkte oplage gedrukt, maar u kunt ze op deze site lezen, maar ook printen.

Van bestand Voor Monumenten Spreken krijgt u de gedichtenbundel op paginavolgorde.

Van bestand ‘boekje gezet poezie’ krijgt u de gedichten in boekvorm A5, dubbelzijdig.