Jacob Meyer 04-01-1921 _ 07-05-1945

Jacob werd 24 jaar. Hij stierf op 7 mei 1945 bij een munitieontploffing bij Wijhe. Kort na de Bevrijding! Jacob Meijer zat van medio april 1943 tot 6 april 1945 ondergedoken in Dedemsvaart. Op 6 april is hij toegetreden tot de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Van beroep was hij bakker. Jacob is begraven op het Ereveld Loenen. Onderstaand een relaas over de ontploffing uit een boek van G.J. Veerman over de ramp. Onvoorzichtigheid en te weinig opleiding om met munitie om te gaan lijkt de voornaamste oorzaak. Jacob Meyer werd genoemd als een van de leden van de NBS.

De bevrijding van Wijhe werd overschaduwd door een enorme explosie in een opslagplaats van munitie waarbij 19 doden vielen.

Op maandag 7 mei 1945, twee dagen na de capitulatie van de Duitsers, omstreeks 17.15 uur werd Wijhe opgeschrikt door een enorme explosie die tot ver in de omgeving te horen was. Al gauw bleek dat er een ontploffing had plaatsgevonden in een gebouw op het terrein van de voormalige vloerzeilfabriek aan de Enkweg, ten zuiden van de bebouwde kom. In dit gebouw met een lengte van 75 en een breedte van 19 meter waren aan de Enkwegzijde de kantoren van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (N.B.S.) gevestigd. De rest van het gebouw was in gebruik bij het Militair Gezag en diende o.a. als opslagplaats van meubilair.

Trieste balans van deze ramp: 19 doden. Het waren:– Leden van de N.B.S. Wijhe: Gerrit van der Bend 26 jaar, Jan Boers 26 jaar, Aleid Willem Boers 23 jaar, Janna Hendrikje Dekker 20 jaar, Hermanus Petrus Kutschruiter 23 jaar, Hermanna Marskamp 19 jaar, Hermannus Johannes Schoenaker 28 jaar.– N.B.S.-leden, behorende tot de IJsselcompagnie: Gerrit Jan van der Linde, Deventer 22 jaar, Antoon Linssen, Brunssum 22 jaar, Jacob Meyer, Zaandam 24 jaar, Jan Hendrik Ullenbroek, Heyen (L) 28 jaar, Roelof Zweers, Gramsbergen 24 jaar.– Verder kwamen om de 24-jarige Helene Gerritdina van Enst die bij het gebouw arriveerde om een boodschap te doen en de volgende kinderen die bij het gebouw speelden: Ronald Herman Dee 7 jaar, Victor de Jong 6 jaar, Hendrika Everdina Christina Kupper 4 jaar, Hendrik de Smit 15 jaar, Johanna Theresia Thoben 5 jaar en Josephina Maria Hubertine Vos 14 jaar.

Een N.B.S.-er van “De Paddenpol” had de zoon van Klein Meulman (buurman van “De Paddenpol”) gedwongen om met paard en wagen granaten weg te brengen. De lading bleek echter behalve uit 21 mortiergranaten ook te bestaan uit landmijnen, pantservuisten en 5 kg. springstof. Bij de vloerzeilfabriek werd een en ander door twee geïnterneerde N.S.B.-ers gelost en in de wapenkamer opgeslagen. Doordat ook van elders uit de gemeente granaten, mijnen enz. waren aangevoerd, bestond de voorraad in de wapenkamer voor de fatale 7e mei al uit ongeveer 40 landmijnen, 60 granaten, 40 handgranaten, een kist geweerpatronen, 5 kg. springstof en een aantal pantservuisten.

Op 7 mei verschenen ’s middags enkele N.B.S.-ers van “De Paddenpol” bij Klein Meulman en eisten opnieuw een paard en wagen. Klein Meulman voelde er weinig voor mee te werken, maar de mannen haalden zonder meer het paard uit de stal, spanden in en vertrokken. Op “De Paddenpol” was de pelotonscommandant Brandenbrg die dag met compagniescommandant De Bruyn op dienstreis en als zijn vervanger trad zoals gewoonlijk op de sectiecommandant G.J. van der Linde. Deze was het die besloten had om maar eens weer een vrachtje landmijnen naar Wijhe te brengen. Samen met de leden uit zijn sectie, de heren Ullenbroek, Meyer en Zweers, gingen ze op weg naar het dorp. Op de wagen ongeveer 16 landmijnen, waarvan de ontstekingen niet waren verwijderd en die niet in de daarvoor bestemde kistjes waren gepakt, maar los op de wagen lagen. De mannen reden door de Langstraat, pauzeerden bij boekhandel Van Dillen, midden in het centrum bij de oude dorpskerk, om nog even een paar ansichtkaarten te kopen en arriveerden even na vijven bij de vloerzeilfabriek.

Hier reed de wagen eerst naar het achterterrein waar door de N.B.S.-ers aan enkele daar aanwezige mensen nog getoond werd hoe een landmijn in elkaar zat. Vervolgens keerde de wagen om de mijnen bij de kantoren af te leveren. Onderweg sprong Mannie Marskamp op de wagen en reed mee naar voren, waarna begonnen werd met het naar binnen brengen van de mijnen. Even later vond de explosie plaats. Niemand zal ooit weten wat er binnen is gebeurd.

Jacob werd 24 jaar en stierf dus kort na de Bevrijding in Wijhe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heeft u nog meer informatie over Jacob? Neem contact met ons op via info@4en5meizaanstad.nl