AFGELAST IN VERBAND MET COVID-19 VIRUS

Programma 4 mei Zaandam 2020   

18.30-19.05 uur
Bezinningsmoment (onder auspiciën van Hart voor Zaanstad, het netwerk van alle kerken in de Zaanstreek) in de Oostzijderkerk, Zuiddijk 1. Dit jaar worden de dienst en overdenking (‘Bevrijdend leven’) verzorgd door ds. Jan Barendse van de Ichtus-gemeente en ds. Sjaak Visser van de Protestantse Gemeente Zaandam. Liederen zullen worden gezongen die geïnspireerd zijn door Dietrich Bonhoeffer (1906-1945), vooraanstaand Duits kerkleider, theoloog en verzetsstrijder tegen het nazisme.

19.10-19.25 uur
Oproep tot deelname aan de Stille Tocht door het laten luiden van de klankschaal van het Mensenrechtenmonument.

19.10 uur
Vertrek Stille Tocht vanaf de uitgang van de Oostzijderkerk aan Zuiddijk 1, vooraf­gegaan door Drumband de Tamboermaten (met medewerking van Drumband de Saen).

Onderweg wordt gestopt voor een kranslegging bij het monument ter herdenking van de fusillade van tien verzetsmannen op 9 februari 1945 (Prins Hendrikkade).

19.30 uur
Opstellen van leden van de Zeeverkennersgroepen van Scouting Elfregi Zaanstreek (lid van Scouting Nederland) bij het monument in het Plantsoen van het Verzet aan de A.F. de Savornin Lohmanstraat.

19.40 uur
Aankomst Stille Tocht bij het monument in het Plantsoen van het Verzet.

19.40-19.55 uur
The Family Tree (tekst M.F., C.J. en M. Lennon), gezongen door Popkoor Vocal Invention (begeleid door Hanneke van den Dorpel, elektrische piano) o.l.v. dirigent Patrice van Opstal.

Koraalmuziek door Het Zaans Showorkest (v/h de Verkade Harmonie) o.l.v. dirigent Bart Tuinman.

19.55-19.58 uur
Klokgelui.

19.58-19.59 uur
Signaal Taptoe, gespeeld door Hanno Spierenburg, trompetspeler Zaans Showorkest.

20.00 uur
2 minuten stilte.
De stilte begint bij de eerste klokslag van het 8 uur-signaal en het ontsteken van de straatverlichting.

20.02-20.03 uur
Gezamenlijk zingen van het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus.

Vanaf 20.04 uur:
Dodenappèl.

Voorgelezen worden de namen van de tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen 24 Zaandamse verzetsdeelnemers, acht leden van de Koninklijke Landmacht en vier leden van de Marine en Koopvaardij, en van de 134 Joodse inwoners die in de jaren 1942-1945 gedwongen hun woningen in Zaandam moesten verlaten, werden weggevoerd en om het leven gebracht.

Toespraak door Gerard Slegers, wethouder van de gemeente Zaanstad.

‘De bokken en de schapen’ (tekst van Jan Boerstoel, muziek van Frans Ehlhart), gezongen door Bruun Kuijt.

Gelegenheid tot het leggen van kransen en bloemen bij het monument (onder begeleiding van koraalmuziek).

Achtereenvolgens worden bloemen neergelegd door nabestaanden en familieleden, wethouder Slegers, de afvaardigingen van diverse organisaties, leerlingen van de Herman Gorterschool (de adoptieschool van het monument) en, tijdens het defilé, de overige aanwezigen.